Foto: Willem van Walderveen

Almelo knalt met kerst: Scrooge en ook Bethlehem Boulevard

Almelo - Nog maar een paar maanden geleden ontstond het idee om 'iets' tijdens de kerstdagen te organiseren. Binnen afzienbare tijd werd dat 'iets' een feit en is Almelo een gloednieuw kerstevenement rijker. De initiatiefnemers zijn er nu al van overtuigd dat Bethlehem Boulevard een blijvertje is.

Almelo - Het is niet voor het eerst dat Gabriël Urucoglu, Jan-Willem Holtmaat en Jaap Besteman samen iets bedenken en uitvoeren. De drie Almelose ondernemers organiseerden eerder al de stadsmusical Van Katoen en Nu en het theaterspektakel Het Verzet Kraakt. 'Communityprojecten', noemen ze het zelf.

"Dat samenwerken waar Almelo zo goed in is, dat kan niet elke stad. Ik denk dat Almelo hierin onderscheidend is," zegt Urucoglu, eigenaar van 't Hookhoes, restaurant Kreta en Gastrobar 1910.

Samen bedachten ze dat het leuk en goed zou zijn om wat te organiseren tijdens de feestdagen. "Mensen gaan vaak naar een grote kerstmarkt in Duitsland, maar wij willen onze eigen binnenstad een boost geven," legt Holtmaat uit, die mede-eigenaar is van het Theaterhotel. Eigenlijk begon het met het idee om zelf een theatervoorstelling te produceren. Er werd gekozen voor Scrooge; het hartverwarmende, bekende kerstverhaal van Charles Dickens. Al snel werd besloten om rondom deze theatervoorstelling een grote kerstmarkt op poten te zetten. "Iedereen doet fanatiek mee, van vrijwilligers en de gemeente tot de grote en kleine ondernemers uit de buurt," vertelt Urucoglu enthousiast. Holtmaat voegt toe: "Dat is het fijne van Almelo; iedereen doet direct mee. Het wij-gevoel is er."

Rondom de theatervoorstelling vindt van alles plaats. Besteman, eigenaar van Westerhuis Verhuur: "Er zijn huisjes waar je kunt eten en drinken of waar je iets leuks kunt kopen voor een paar euro. Er zijn tentjes met daarin theater of cabaret en er lopen zangkoren op straat. Er is vooral veel gezelligheid."

Veel bedrijven uit Almelo en omgeving hebben laten weten aanwezig te zijn. Sommige om hun waar te verkopen in een van de stalletjes, anderen om hun eigen kerstborrel op de kerstmarkt te geven. Holtmaat: "Er zijn ook veel werkgevers die hun werknemers zelf het kerstpakket laten samenstellen op de kerstmarkt. Ze krijgen dan een zak met munten die speciaal voor Bethlehem Boulevard geslagen zijn."

En blijven er munten over of heb je zelf eigenlijk geen kerstpakket nodig, dan kun je het weggeven zodat mensen die het minder hebben wat extra's krijgen tijdens kerst. "Dat is meteen de knipoog naar Scrooge, waarin de kerstgedachte natuurlijk sterk verwerkt zit," vervolgt Holtmaat zijn verhaal.

De drie heren weten zeker dat Bethlehem Boulevard een nieuwe kersttraditie wordt. Besteman: "Als het loopt zoals wij in ons hoofd hebben dan wordt het een blijvertje." Iedereen uit Almelo maar ook daarbuiten is uitgenodigd om samen te genieten tijdens het kerstevenement. "Kom met je gezin, met vrienden of collega's, overdag of 's avonds. Het is altijd al wat drukker in die tijd, maar het wordt nu nog gezelliger, zeker met zoveel blije mensen," zegt Urucoglu lachend.

Van 13 tot en met 24 december kunt u Bethlehem Boulevard bezoeken in de binnenstad van Almelo. Het strekt zich uit van het terras van De Sociëteit, via de Grotestraat-Zuid, naar het Prinses Amaliaplein. Er is een culturele kerstmarkt, een kunstzinnige kerststal en op 23, 24 en 25 december kunt u de theatervoorstelling Scrooge bezoeken in het Theaterhotel.

Meer informatie over Bethlehem Boulevard? Daarvoor is er een speciale website. Ga naar www.bethlehemboulevard.nl voor meer informatie over het kerstfestijn en om tickets te kopen voor Scrooge.

Meer berichten