Op 23, 24 en 25 december is de voorstelling Scrooge te zien in het Theaterhotel in Almelo. Voor Esther Hammink, directeur van het Theaterhotel en medeproducent van Scrooge, is het een droom die uitkomt. Foto: Willem van Walderveen
Op 23, 24 en 25 december is de voorstelling Scrooge te zien in het Theaterhotel in Almelo. Voor Esther Hammink, directeur van het Theaterhotel en medeproducent van Scrooge, is het een droom die uitkomt. Foto: Willem van Walderveen (Foto: Willem van Walderveen)

Esther Hammink over Scrooge: 'Van dit verhaal word ik week'

Almelo - Twaalf dagen lang kunnen Almeloërs en andere Twentenaren hun hart ophalen aan een nieuw en bruisend kerstfestival. Onder de naam Bethlehem Boulevard is er een sfeervolle, culturele kerstmarkt, een artistieke kerststal én wordt de theatervoorstelling Scrooge opgevoerd in het Theaterhotel.

Voor Esther Hammink, directeur van het Theaterhotel in Almelo en mede-producent van Scrooge, is het een droom die uitkomt. "Ongeveer twintig jaar geleden was er een Engelse productie van Scrooge bij ons in het theater. Aan het eind van de voorstelling zag ik een grote, stoere man een traan uit zijn ooghoeken wegpinken. Vanaf dat moment was het mijn wens om ooit een eigen uitvoering van Scrooge hier op het toneel te hebben," vertelt ze met een glimlach.

De wens heeft jarenlang een plekje in haar achterhoofd en als producent Gerard Cornelisse (met wie ze samen Het Verzet Kraakt en STORK! produceerde) haar op een dag vanuit het niets vraagt wat ze ooit nog graag zou willen, heeft ze direct haar antwoord klaar. "Mijn antwoord kwam niét uit het niets," lacht ze.

De wens om Scrooge zelf te produceren, heeft alles te maken met dit ultieme kerstverhaal. In het verhaal 'A Chistmas Carol' van Charles Dickens, is Ebenezer Scrooge een verbitterde oude vrek voor wie alleen geld belangrijk is. De kerstgedachte, het samenzijn en het delen, is absoluut niet aanwezig bij hem. Maar juist hij komt op kerstavond tot inkeer en de grote gierigaard verandert in een weldoener.

De producente wil het verhaal laten leven en er een eigen draai aan geven. Naast professionele acteurs, zoals Finn Poncin, Rein Hofman en Niels Gooijer, zijn er vooral acteertalenten uit de regio. Het verhaal zelf wordt intact gehouden, want het is té goed om te veranderen. Hammink: "Ik ben heel nuchter, maar van dit verhaal word ik week. Het hele jaar door probeer ik mensen blij te maken. Als ik dan ook nog eens iedereen het echte kerstgevoel kan geven, dan is mijn doel bereik."

Scrooge maakt onderdeel uit van het kerstevenement Bethlehem Boulevard, dat voor het eerst gehouden wordt in Almelo. Een nieuwe kersttraditie, als het aan de initiatiefnemers ligt. "Het leuke van Almelo is dat iedereen mee wil doen en in beweging komt," zegt Hammink. Zowel Scrooge als de kerstmarkt en de kunstzinnige kerststal (een ontwerp van de wereldwijd bekende Almelose kunstenares Sibyl Heijnen) hebben een Twentse twist.

Delen en ontmoeten zijn twee belangrijke woorden tijdens Bethlehem Boulevard. Bedrijven kunnen hun kerstborrel daar houden of laten hun medewerkers op de kerstmarkt hun kerstpakket samenstellen. Maar de gekozen cadeaus kunnen ook weggegeven worden, bijvoorbeeld aan kinderen die minder of geen cadeaus krijgen.


Van 13 tot en met 24 december kunt u Bethlehem Boulevard bezoeken in de binnenstad van Almelo. Het strekt zich uit van het terras van De Sociëteit, via de Grotestraat-Zuid, naar het Prinses Amaliaplein. Er is een culturele kerstmarkt, een kunstzinnige kerststal en op 23, 24 en 25 december kunt u de theatervoorstelling Scrooge bezoeken in het Theaterhotel. Op 23 en 24 december begint de avond om 20.00 uur en op 25 december om 15.00 uur.

Ga naar www.bethlehemboulevard.nl voor meer informatie over het kerstfestijn en om tickets te kopen voor Scrooge.
 

Meer berichten