Van links naar rechts: Erwin Strikker (muziek), Antek Olszanowski (verteller), Ivette van Laar (sopraan), Wouter Munsterman (piano) en Simone Zacharias (tekst). 
Van links naar rechts: Erwin Strikker (muziek), Antek Olszanowski (verteller), Ivette van Laar (sopraan), Wouter Munsterman (piano) en Simone Zacharias (tekst).  (Foto: )

Hengeloër Erwin Strikker maakt werk Schubert af

Hengelo - De kaartverkoop voor de Twentse première van Der Jäger und die Müllerin op zaterdagavond 26 januari in de Kristalkerk in Hengelo is begonnen.

In 1823 componeerde Franz Schubert de cyclus Die schöne Müllerin: twintig liederen met een open eind op teksten van de beroemde Duitse dichter Wilhelm Muller. Dat open eind is gesloten met Der Jäger und die Müllerin door de Hengelose componist en pianist Erwin Strikker.

Op jonge leeftijd werd de Hengelose componist en pianist Erwin Strikker geconfronteerd met het open eind van de liederencyclus Die Schöne Müllerin van Franz Schubert (zie hierboven). Steeds vroeg hij zich af hoe het verhaal verder zou kunnen gaan met de molenaarsdochter en de jager. Strikker: ''Hoe zou het aflopen zijn met hun liefde voor elkaar? Het idee en de titel voor de - toen nog te schrijven - compositie voor piano en sopraan was geboren: Der Jäger und die Müllerin.''
Strikker heeft bij het componeren van de muziek zich laten leiden door de Duitse romantiek. Tekstdichteres Simone Zacharias heeft een mogelijk vervolg geschreven op het verhaal van de jongeling die zijn liefde niet beantwoord ziet. Der Jäger und die Müllerin wordt gezongen vanuit de visie van de molenaarsdochter.

De Twentse première vindt plaats op zaterdag 26 januari vanaf 20.00 uur in de Kristalkerk aan PC Hooftlaan 210 in Hengelo. De entree is 10 euro. Tot en en met 20 jaar? Dan is de entree 5 euro.

Kaarten zijn te koop door een e-mail te sturen naar info-strikker@ziggo.nl, te bellen met 074-2910686 of langs te gaan bij de bibliotheek in Hengelo aan de Beursstraat.

Meer berichten