Foto:

'In Rijksmuseum Twenthe het hele jaar feest met cadeautjes'

door Karin Jongenelen - Enschede - December, de maand van Sinterklaas en Kerst is vooral ook de maand van het geven en krijgen van cadeautjes. Nog elk jaar doen wij trouw aan Sinterklaasavond al loopt er bij mij thuis niemand meer rond onder de twintig jaar.

Traditie, ik ben er dol op. En ik ben dol op cadeautjes kopen, leuke dingetjes verzinnen voor iedereen. Eigenlijk pak ik alles in wat er nodig is in december, want er gaat niets boven zo'n grote stapel mooi ingepakte pakjes en een gezellige avond samen pizza bakken in de pizzarette (komt ook één keer per jaar op tafel, traditie!).
In Rijksmuseum Twenthe in Enschede is het het hele jaar feest want wij ontvangen regelmatig cadeautjes in de vorm van schenkingen en bruiklenen. Onze hele collectie is op die manier opgebouwd. Soms zijn het kunstwerken, maar ook regelmatig zijn het fondsen, als de Vereniging Rembrandt of het Mondriaanfonds, die ons in staat stellen om nieuwe items aan onze collectie toe te voegen.

Eigenlijk is het hele museum één groot cadeau gegeven in 1930 met de opening van het museum en de schenking van gebouw en collectie van de familie Van Heek aan de Staat der Nederlanden. Een heel groot cadeau voor iedereen in Twente. Daar moest men ook van kunst kunnen genieten, je hoeft echt niet naar het westen om te genieten van prachtige schilderijen en middeleeuwse altaarstukken. Mooi toch, zo'n gebaar. En nu nog steeds is elke toevoeging aan de collectie weer een cadeau voor ons allemaal.
Om ervoor te zorgen dat iedereen ook nu kan genieten van ons prachtige museum hebben we, ook voor 2019, de Familiejaarkaart. Voor slechts 20 euro per jaar kan een gezin met maximaal drie kinderen het hele jaar zowel Rijksmuseum Twenthe als De Museumfabriek bezoeken. Als dat geen leuk cadeautje is voor de feestdagen. Iedereen in Twente zo'n kaart en allemaal naar het museum! De ene week lekker met de kinderen naar De Museumfabriek, je ziet er telkens iets anders en er is zoveel te doen. De week erop naar Rijksmuseum Twenthe voor een van de vele tentoonstellingen of om te genieten van enkele schilderijen.

Het is ook heel leuk om een museum te bezoeken aan de hand van een eigen thema. Ga eens op zoek naar alle dieren of bekijk alle kleine schilderijen. Winterlandschappen, kinderportretten, schilderijen met water, elk thema laat je op een andere manier naar kunst kijken. Elk kunstwerk is dan net een cadeautje dat je mag uitpakken. Oh ja, zo'n handige Familiejaarkaart koop je voor jezelf of voor anderen gewoon aan de balie van beide musea. Dat is leuk uitpakken straks.

Meer berichten