Logo thuisintwente.nl


Dorona Alberti zingt covers van bekende en minder bekende Duitse nummers, uitgebracht in de periode van 1900 tot nu. Foto: Nol Havens
Dorona Alberti zingt covers van bekende en minder bekende Duitse nummers, uitgebracht in de periode van 1900 tot nu. Foto: Nol Havens (Foto: NOL HAVENS)

Zangeres Gare du Nord gaat solo

Twente - Het is het eerste woordje Duits dat als kind uit haar mond rolde: Käsebrot. Dorona Alberti kon toen natuurlijk niet bevroeden dat het enkele decennia later de naam van een van haar meest pure voorstellingen zou worden. Een persoonlijk en intiem avontuur met een brede selectie van Duitse liedjes. De komende twee maanden is ze drie keer te zien op een Twents podium.

Twente - Dorona staat vooral bekend als de zangeres van Gare du Nord, de Nederlandse band die al tien jaar lang onafgebroken door het land toert en alle theaters en zalen plat speelt met een toegankelijke vorm van jazz. Dit jaar besteedt ze meer tijd aan Käsebrot. Ze steekt niet onder stoelen of banken dat het spannend was om dit avontuur aan te gaan. Onder haar eigen naam en met eigen muzikanten (Charly Zastrau, piano en Jonas Pap, cello). Nog spannender was de keuze om covers te zingen van bekende en minder bekende Duitse nummers, uitgebracht in de periode van 1900 tot nu. "Alles komt voorbij: Van jazz tot hip hop en van klassiek tot punk. Ik had een selectie gemaakt van 32 nummers, maar dat moest worden teruggebracht. Het was echt 'kill your darlings'. Vervolgens heb ik de nummers helemaal gestript en opnieuw aangekleed. Een rockschlager wordt dan ineens heel breekbaar en intiem."

Als je het promotiefilmpje bekijkt, zie je dat ze er helemaal in op gaat. De passie en energie spat van het beeldscherm. Er is sprake van een prachtige paradox waarbij kracht en kwetsbaarheid samensmelten in een innige omhelzing. De 99 Luftballons van Nena, tot voor kort gewoon een lekkere meezinger, lijkt nu te ontploffen in je ziel. En het monotone Haus am See van Peter Fox ken je niet meer terug. De pers steekt dan ook de loftrompet over Käsebrot en Dorona Alberti ("Van e;lk song wordt een mini-opera gemaakt" -Jazz-zine) en ("Een charismatische bom met een dijk van een stem"- Volkskrant). Het is een mooi, intiem avontuur met het publiek.

Dorona Alberti (zangeres van Gare du Nord) zingt de mooiste Duitse liederen. Op vrijdag 7 december staat ze in Concordia Enschede en op donderdag 13 december in Stadstheater De Bond in Oldenzaal. Op 31 januari komt ze terug naar Twente en staat ze op het podium van Hof 88 in Almelo. Bekende melodieën en liederen - 99 Luftballons (Nena), Verdammt ich lieb' Dich (Matthias Reim), Unbeschreiblich weiblich (Nina Hagen) - trekken aan het publiek voorbij, in een volledig nieuwe, eigen versie van Dorona.

Kijk ook eens op www.dorona-alberti.com

Meer berichten