Logo thuisintwente.nl


Foto: Marjo de Rooij

Mind-illusionisme Jochem Nooyen: 'Door te verwonderen wordt blik breder'

Oldenzaal - In de nieuwe Uri Geller show kwam hij een ronde verder als Victor Mids en stond hij in de halve finale. Hij maakte indruk met zijn mind-illusionisme. Heden ten dage brengt hij die kunsten op bedrijfsevenementen en congressen in praktijk, maar het liefste zoekt Jochem Nooyen de magie van het theater op. Op vrijdag 7 december speelt hij zijn nieuwe theatershow Privacy in Stadstheater De Bond in Oldenzaal.

Als klein jongetje wilde Jochem graag uitvinder worden. Van 'oude rommel' bruikbare dingen maken, daar ging veel zijn vrije tijd in zitten. Als puber ging hij de straat op en werd hij straatartiest. En alsof het een jongensboek is: Jochem werd ontdekt en kwam in een, bijna ouderwets, leermeester-gezel traject terecht.

Zijn opleiding vervolgde hij bij de Academie voor Drama in Eindhoven/Tilburg. Die zuidelijke tongval hoor je niet meer bij Jochem, maar op een zachte G kun je hem soms nog wel betrappen. Van oorsprong komt hij namelijk ook van onder de rivieren. Hij maakt dus heel wat kilometers als hij op theatertournee is. Zo is Oldenzaal ook niet om de hoek. Nooyen: "Ik kom vaak samen met mijn technici rond de middag aan in het theater. Ik bouw graag zelf mee op, want alles valt of staat met een goede voorbereiding. Ik moet zonder kijken een rekwisiet kunnen pakken, bijvoorbeeld."
Bang dat achter de schermen 'de truc' te doorzien is door de mensen die daar werken, is hij niet. Want als je het eenmaal weet, heb je een desillusie en juist het tegenovergestelde wil hij graag bereiken.


In het theatercircuit tref je niet zo heel veel illusionisten. We kennen natuurlijk Hans Klok en Hans Kazán, maar dat wat zij doen is van een ander kaliber. Hans Klok is van het grote spektakel en Hans Kazan van de (kaart)trucs. Wat Jochem doet is mind-illusionisme. Daarnaast is hij ook nog acteur, zo speelde hij onder meer de te lieve wiskunde docent Barteljaap in Rundfunk. Juist het snijvlak tussen spel en cabaret spreekt hem aan: "Een goede theatervoorstelling kan veel invloed uitoefenen. Als je verwondert raakt, gaan je ogen verder open. Is je dat wel eens opgevallen? Door te verwonderen wordt je blik op de wereld letterlijk en figuurlijk breder. Dat is wat ik wil doen en bij voorkeur live."


In zijn nieuwste show Privacy zoekt Jochem uit wat privacy voor een mens betekent. En wat het inhoudt, als we onze privacy opgeven. Terwijl hij je gedachten leest, achterhaalt Jochem of jij echt niets te verbergen hebt en hoe privé jouw gedachten eigenlijk zijn. Maar vrees niet: "Mensen die meedoen, moeten dat zelf willen. Niks moet en vrijwilligers worden niet aangewezen. Maar natuurlijk is het interactief, als niemand meedoet, is er geen voorstelling. Ik balanceer op het snijvlak tussen privacy en de illusie van persoonlijke vrijheid."

Kijk voor meer informatie op www.stadstheaterdebond.nl

Meer berichten