Logo thuisintwente.nl


Edward Reekers even terug op Twentse geboortegrond

Hengelo - In Symfo Classics blazen de muzikale zwaargewichten Martin van der Starre (Woodstock, the Story) en Edward Reekers en Cindy Oudshoorn (Kayak) nieuw leven in klassiekers uit de symfonische rock. Dat doen ze op vrijdag 30 november in het Muziekcentrum in Enschede. Dat betekent dat zanger Edward Reekers weer even in de buurt van zijn geboortegrond komt. "Mijn roots liggen in Hengelo."

Edward Reekers (61) mag dan in diverse Disneyfilms zingend te horen zijn, stemregisseur zijn van de Nederlandse nasynchronisatie van de Harry Potterfilms, hij zal de geschiedenis ingaan als de stem van Kayak (hij zong onder meer de hit Ruthless Queen).

Hij zit momenteel midden in de vierde Symfo Classics tournee langs de theaters. Iconische stukken uit de respectievelijke kokers van onder meer Genesis, Pink Floyd, Supertramp, Yes, Marillon en Peter Gabriel brengt hij samen met Martin van der Starre, Cindy Oudshoorn en een band met onder anderen Rob Winter en Hubert Heeringa opnieuw tot leven. Nee, hij onderstreept dat het geen coverband is. Dat geldt trouwens ook voor de tournees van Motel Westcoast (Eagles, Fleetwood Mac, Steely Dan, Beach Boys) en Best of Brittain (Beatles, Coldplay, Radiohead), waarmee hij volgend seizoen in de theaters staat. "In al die gevallen gaat het om repertoire dat live nauwelijks ergens te horen is", zegt Reekers. ''Ze pogen het origineel niet te imiteren, met respect brengen ze de oorspronkelijke muziek opnieuw tot leven. Daarom mag je ze geen coverband noemen. Dat is het Concertgebouworkest ook niet, terwijl dat zich ook alleen met bestaand repertoire bezighoudt."

Hij woont in Soest, maar het begon allemaal in Hengelo, waar zijn vader eerst bij de spoorwegen werkte en later wethouder werd. De eerste symptomen dat er een passie voor muziek is uiten zich als hij drie wordt, zegt Reekers. Dan krijgt hij voor zijn verjaardag een mondharmonicaatje waar hij altijd op zit te spelen. En als ze naar zijn grootmoeder in Leeuwarden afreizen, nestelt hij zich steevast achter de grote zwarte piano.

Vanaf zijn zevende heeft hij pianoles van Henri Struiwig, ook leraar aan het Twents Conservatorium. Die vraagt al snel een gesprek aan met de ouders Reekers om ze mee te delen dat hij bij hun zoon een onmiskenbaar talent heeft vastgesteld. Ze moeten er rekening mee houden dat Edward naar het conservatorium zal gaan. Hun antwoord is dat Edward zoiets zelf moet vinden. Die denkt er heel anders over. Hij is enthousiaster over wat hij zelf op de piano ontdekt dan wat hij op les voor zijn kiezen krijgt. Naar een conservatorium is hij nooit gegaan. Nou ja, hij was een tijdje leraar aan de Popacademie in Enschede.

Als kind had hij het niet zo op Hengelo. Op de basisschool werd hij gepest, terwijl hij leuke dingen deed. In de vierde klas had hij een Beatlesmiddag gehouden. Op de typemachine met carbonnetjes teksten uitgetypt zodat iedereen mee kon zingen. En dan zelf voor de klas in hippiekleding met een tamboerijn het voortouw nemen. Ja, sommige klasgenoten vonden het dapper. Maar populair werd hij er niet van. Van zijn oudere broer kreeg hij een gitaar. Die hij als linkshandige gewoon omdraaide, zonder de snaren aan te passen. Zo ontwikkelde hij een manier van spelen die iedereen die iets van gitaarspelen wist, versteld deed staan.

De meest positieve herinnering aan het voorgezet onderwijs op De Grundel te Hengelo was wel toen hij dertien jaar was en hij kon meedelen dat ze met het hele gezin Reekers naar Berkel en Roderijs gingen verhuizen omdat zijn vader er burgemeester werd.

Hij kwam op de middelbare school in Rotterdam en aardde daar direct. "Ik kende één akkoord meer dan mijn concurrent zodat ik de gitarist van de schoolband werd." Toch heeft hij een muzikale herinnering aan Hengelo die zijn hele jonge leven op de kop zette. Hij was tien of elf, mocht met zijn oudere broer mee naar Radio Nachtegaal om een nieuwe plaat van The Beatles te kopen. Die konden ze dan voor tot aanschaf over te gaan beluisteren in een zogeheten luistercabine. Hij weet het nog steeds. Daar stond hij met zijn broer en er klonk Across the universe door de luidsprekers. "Ik raakte helemaal in de war. Zo mooi, zo bijzonder. Volkomen van slag fietste ik op de terugweg naar huis tegen een geparkeerde auto aan. Wat ik had gehoord was bovenaards mooi."

Theaterconcert van Symfo Classics op vrijdag 30 november vindt plaats in het Muziekcentrum in Enschede. De avond begint om 20.00 uur. Kaarten zijn te koop vanaf 17,50 euro. Meer informatie over onder meer kaartverkoop staat op www.wilminktheater.nl.

Meer berichten