Bettie Serveert terug naar Enschede: 'Warme band met Twente'

Enschede - Bettie Serveert in Enschede. Dat gebeurt op zaterdagavond 17 november in Metropool. En dat is zeker niet voor het eerst. De band die al jaren wordt gezien als een van de beste alternative bands die Nederland ooit heeft voortgebracht en die internationaal erkenning kreeg, heeft een warme band met Twente en Enschede. Gitarist Peter Visser bracht gedurende zijn studie veel tijd door in het oosten, en de fanclub van de band wordt geleid vanuit Enschede.

"Enschede, maar ook Hengelo, is altijd een beetje thuiskomen voor mij. Ik kom oorspronkelijk uit Lichtenvoorde dus we delen al een beetje dezelfde tongval. Ik zat in de jaren tachtig na mijn middelbare school op de DEVA vakschool in Almelo, een vooropleiding voor de Kunsacademie die ik daarna ging volgen in Arnhem. Maar ik woonde dus in Almelo, in Almelo de Riet op 'kamers' in een vakantiehuisje om precies te zijn. Dat kon toen nog gewoon. Stappen deed ik in Hengelo, De Siepel was destijds favoriet. Dansen op David Bowie, Cyndi Lauper, Michael Jackson en The Simple Minds. Mijn vrienden en ik probeerden zelfs te breakdancen, maar dat konden we natuurlijk helemaal niet. Maar goed dat destijds niet alles gefilmd werd.''

Veel vrienden van Visser kozen na de DEVA voor de AKI in Enschede of Arnhem. "Voor mij werd het Arnhem maar ik bracht hele vakanties door bij vrienden in Enschede. Ik heb denk ik heel Twente wel gezien, ik was een echte import-tukker. Ik kwam toen graag in Alhambra in Enschede, echt een mooie oude bioscoop. Bestaat niet meer heb ik begrepen, tenminste niet meer onder die naam. Ik heb er uren doorgebracht. De film Koyaanisqatsi met muziek van Phillip Glass heb ik daar nog gezien, vonden wij kunstacademietypes natuurlijk machtig interessant."

'Thuiskomen voor mij'

Ron van den Boom woont ook in Enschede. Muziekliefhebbers uit Enschede zien hem met regelmaat in Jazzpodium De Tor maar hij is in 2020 ook al 25 jaar voorzitter van de fanclub van Bettie Serveert. "In het analoge tijdperk brachten we nog een blad uit waar fans lid van konden worden. Uiteraard in het Engels omdat de meeste leden in de VS woonden. Maar ook leden uit Denemarken, Italië, Spanje en zelf s uit Brazilië. Na 25 edities zijn we overgestapt op digitaal, en nu versturen we nieuwsbrieven naar zo'n 1000 subscribers over de hele wereld en ik run de webshop van de band. Hartstikke leuk, en ik vind Bettie Serveert nog altijd een toffe band." Je zou de voorzitter dus in Enschede verwachten maar dat loopt net even anders. "Het toeval wil alleen dat ik al maanden kaarten voor Wende in huis heb voor de locatie van Metropool in Hengelo. Dus ik sla de show van mijn vrienden helaas een keer over. Dat vergeven ze me vast wel."

Bettie Serveert zou oorspronkelijk al eerder in Enschede staan maar door het faillissement van Atak ging de show begin dit jaar niet door. Mensen die voor die show nog een ticket hebben kunnen op vertoon van deze kaart het concert gratis bijwonen. Er zijn ook nog reguliere kaarten te koop voor het concert via de website van Metropool. In Enschede zijn sinds kort ook kaarten te koop voor concerten in Metropool via platenzaak Planet Of Sound en de kassa van het Wilminktheater.

Meer berichten