Logo thuisintwente.nl


In het boek Sjerp Jaarsma over bankovervallen ontbreekt de grootste overval in de geschiedenis niet: die van november 1944 op een filiaal van De Nederlandsche Bank in Almelo.
In het boek Sjerp Jaarsma over bankovervallen ontbreekt de grootste overval in de geschiedenis niet: die van november 1944 op een filiaal van De Nederlandsche Bank in Almelo.

Grootste bankoverval ooit: wie gaf dé tip?

ALMELO - Toen auteur Sjerp Jaarsma een boek ging schrijven over het fenomeen bankovervallen stond op voorhand vast dat er eentje niet mocht ontbreken: die op een filiaal van De Nederlandsche Bank in Almelo in november 1944. Met een buit van ruim 46 miljoen gulden nog altijd de grootste in de geschiedenis.

''En er is nog een reden waarom dit een hele bijzondere bankroof is", vertelt de Friese schrijver. ''Het is namelijk de enige die niet is gepleegd door criminelen. Dit was immers het werk van verzetshelden."

De geboren Fries Jaarsma is gebiologeerd door misdaad. Hij schreef meerdere boeken, onder meer over de ontvoering van Heineken. Maar dezekeer richt hij zich op bankroven. Er waren tijden dat die aan de orde van de dag waren. Dat was in een tijdperk dat de salarissen nog contant werden uitbetaald en het geld dus hoog in banken lag opgestapeld, terwijl de beveiliging nog niet veel voorstelde. ''Met al dat internet-betaalverkeer valt er in banken vandaag de dag eigenlijk weinig meer te halen. Maar ooit was dat wel anders. Het hoogte- dan wel dieptepunt was in 1992 toen het in een jaar 570 keer raak was."

Jaarsma bundelde in 'Handen omhoog! Dit is een overval!' de meest spectaculaire bankroven uit de historie van crimineel Nederland. Waaronder de allereerste ooit, die in 1916 in Winschoten werd gepleegd. Maar ook beschrijft hij de hondsbrutale 'kraak van de eeuw' in Apeldoorn.

Het Stadsmuseum Almelo is momenteel bezig informatie te verzamelen over die spraakmakende grootste bankroof ooit. Onder meer over de vraag wie destijds het verzet de gouden tip gaf dat er in het filiaal zoveel geld lag opslagen.

Hoewel conservator Riet Strijker nog een slag om de arm houdt en zich afvraagt of er ooit een duidelijk antwoord op die vraag komt, zegt Jaarsma in zijn boek dat die tip afkomstig was van Leonardus Trip. ''Voorheen president van De Nederlandsche Bank. Zijn plek werd overigens in 1941 overgenomen door de radicale NSB'er Rost van Tonningen. Dit heb ik vernomen van nabestaanden van leden van de knokploeg die destijds deze bank binnendrong."

Daarnaast duiken in Jaarsma's boek ook de Heinekenontvoerders op. ''Voordat zij zich vergrepen aan Heineken hadden ze al meerdere bankovervallen op hun kerfstok. Op een van hun klussen negeerden ze een stopteken, waarbij ze tijdens de klopjacht 146 kogels op de politiekever afvuurden. De agenten schoten terug en Jan Boellaard werd geraakt. Om de kogelwonden als bewijslast in een rechtszaak te verbloemen, werden ze 'behandeld' met een verhitte staaf. Een klusje dat werd uitgevoerd door zijn beroemde handlanger Willem Holleeder. In dit boek foto's daarvan, afkomstig uit het politiedossier. Ik denk dat Boellaard en Holleeder wel zullen opkijken als ze die zien...''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden