Een deel van een werk van Pauwels van Schooten: Raadsel van Nijmegen. Foto: Museum Het Valkhof Nijmegen
Een deel van een werk van Pauwels van Schooten: Raadsel van Nijmegen. Foto: Museum Het Valkhof Nijmegen (Foto: )

Lief & Leed gedichtenwedstrijd: Doe mee en win boekenpakket!

door Karin Jongenelen - Rijksmuseum Twenthe

Constantijntje, t' zaligh kijntje,
Cherubijntje, van om hoogh,
D'ydelheden, hier beneden,
Vitlacht met een lodderoogh
Moeder, zei hy, waarom schreit ghy?
Waarom greit ghy, op mijn lijck?


Boven leef ick, boven zweef ick,
Engeltje van 't hemelrijck:
En ick blinck' er, en ick drincker,
't Geen de schincker alles goets
Schenckt de zielen, die daar krielen,
Dertel van veel overvloeds.
Leer dan reizen met gepeinzen
Naar pallaizen, uit het slick
Dezer werrelt, die zoo dwerrelt.
Eeuwigh gaat voor oogenblick.

Kinder-Lyck - Joost van den Vondel (1587-1679)

Oh wat is dit toch een gevoelig gedicht. Misschien komt ook in u de dichter naar boven als u alle engeltjes op de schilderijen ziet in de tentoonstelling Lief & Leed. Dat kan nu want we hebben in samenwerking met Overijssel Verwoord en heuse gedichtenwedstrijd.
Lang is er gedacht dat men een beetje murw geslagen was door zoveel sterfgevallen en dat het leed niet zo binnenkwam als heden ten dagen. Zo'n gedicht als dat van Van den Vondel laat echter een heel ander verhaal zien. Op de schilderijen worden de gestorven kinderen dan ook met net zo veel liefde afgebeeld als de levende kindjes. Maar er is natuurlijk niet alleen leed te zien op de schilderijen; ook lief is volop aanwezig. Nakomertjes die met veel charme werden opgenomen in de al bestaande familieportretten bijvoorbeeld. Ze staan aan vaders knie of worden omhoog gehouden door de min. Of misschien bent u wel geraakt door het schilderij van de lakenhandelaar en zijn vrouw. Hun dochter is gewoon verwijderd, zonder mededogen. Pa en ma kijken de bezoeker hautain en stuurs aan. Allemaal prachtige verhalen die u wellicht aanzetten door het schrijven van een gedicht.

Laat u inspireren door de beeldende kunst in de tentoonstelling Lief & Leed en ga aan de slag als poëziecurator. Stuur uw gedicht in via www.overijsselverwoord.nl/poeziecurator.

Dat kan tot 19 november. Het mooiste gedicht wordt beloond met een boekenpakket. De bekendmaking en uitreiking is op zondag 16 december in de Gobelinzaal. Op deze zondagmiddag staat het gedicht centraal. Margot Veldhuizen (stadsdichter van Enschede), Laura van Eck (Overijssels Dichtersgilde) en dichter Ellen Deckwitz dragen die middag gedichten voor geïnspireerd op Lief & Leed. Ook het winnende gedicht wordt voorgedragen. Alle bezoekers krijgen gratis de verzamelde gedichten mee. Doe ook mee en stuur u gedicht in.

Meer berichten