Foto:

Meisje uit Gouden Eeuw herenigd in Rijksmuseum Twenthe

door Rijksmuseum Enschede ENSCHEDE - Het is komende week is het eindelijk zover: dan komt het mooiste kinderportret uit onze Gouden Eeuw naar Enschede. Sinds 1923 hangt ze in het Rijksmuseum Amsterdam: Meisje in het blauw geschilderd door Johannes Cornelisz. Verspronck in 1641.

Het lieve kind komt op bezoek bij haar ouders die al sinds 1956 in Enschede hangen.
In 1922, bijna honderd jaar geleden, werd de hele familie op een veiling in Amsterdam aangeboden. Friedrich August van Oldenburg had geld nodig en verkocht veel Hollandse en Italiaanse meesters uit zijn omvangrijke collectie. De hele familie bestond uit een heer en dame met hun dochter én een schilderij van (waarschijnlijk) opa.

Vader, moeder en dochter zijn rond 1641/1642 geschilderd, opa een paar jaar later. Allemaal door de Haarlemse schilder Verspronck, één van de beste portretschilders van de Gouden Eeuw. Wie de personen zijn is tot op de dag van vandaag onbekend. We weten dus ook niet hoe oud het meisje is.

De geschiedenis van de portretten gaat maar terug tot 1800. Wel weten we dat alle vier de portretten deel uit maakten van de collectie van Peter Friedrich Ludwig, groothertog van Oldenburg (1755-1829). Hij kocht de portretten in 1800 van postmeester Von Hendorf.

In 1922 werd de familie wreed uiteen gerukt. Het Meisje werd aangekocht door de voorzitter van de Vereniging Rembrandt. Hij schonk het bij zijn dood aan Rijksmuseum Amsterdam. Vader, moeder en opa verdwenen naar Amerika. Met wat omzwervingen kwamen pa en ma in 1957 in handen van Rijksmuseum Twenthe. Opa is helaas spoorloos verdwenen. Een zwart-witfoto uit een veilingcatalogus uit 1974 is alles wat rest.

Speciaal voor de tentoonstelling zijn vader en moeder gerestaureerd. De sterk vergeelde vernislagen zijn verwijderd, oude restauraties vernieuwd en nu, voorzien van een nieuwe vernis, zijn ze stralend mooi. De prachtige details in kleding en juwelen zijn eindelijk goed zichtbaar, de kanten kragen en manchetten zijn als nieuw. Nu zie je eigenlijk pas goed waarom Verspronck zo'n grote meester was.

Voor- en tegenspoed

De komende maanden brengen vader, moeder en dochter samen door in Enschede. Kom ze ook bekijken vanaf 8 september. De tentoonstelling Lief & Leed. Families in voor- en tegenspoed is te zien tot en met 6 januari en alle dagen (met uitzondering van maandagen) geopend. Naast de Versproncken zijn er nog meer dan 45 schilderijen vol familieverhalen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Verhalen van toen, maar eigenlijk verhalen van altijd over liefde, ruzie, verdriet en geluk.

.

Veel meer weten over het Rijksmuseum Twenthe? Kijk dan eens op de website www.rijksmuseumtwenthe.nl

Meer berichten