Zwanger zijn is volgens Artikel 1 Overijssel zeker geen reden om een contract niet te verlengen.
Zwanger zijn is volgens Artikel 1 Overijssel zeker geen reden om een contract niet te verlengen. (Foto: )

Artikel 1 Overijssel: Zwangere Jozefien kan toch beginnen aan haar opleiding

door Marten Verheijen, seniore consulent Artikel 1 Overijssel - TWENTE - Jaarlijks melden zich bij Artikel 1 Overijssel gemiddeld vijf zwangere vrouwen die vermoeden dat zij om die reden geen contractverlenging of een baan hebben gekregen. Deze vorm van geslachtsdiscriminatie (immers, het overkomt alleen vrouwen) komt vermoedelijk veel vaker voor dan uit de meldingen kan worden afgeleid.

Om die reden heeft het College voor de Rechten van de Mens vorig jaar een bewustwordingsactie gehouden om vrouwen die dit is overkomen op te roepen hun klachten in elk geval te melden. Het is echter maar net de vraag of iedereen gebaat is bij een uitspraak van het College, zeker in situaties dat er sprake is van een voorgenomen maar nog niet uitgevoerd ontslag. Lees het verhaal van Jozefien (*).

Jozefien is arts. Zij heeft jarenlang als scheepsarts op de grote vaart gewerkt, maar zij en haar man hebben een kinderwens en om die reden wil Jozefien zich laten omscholen tot huisarts, om in de regio bij een praktijk in dienst te kunnen treden. Deze opleiding kan maar aan één instituut in Nederland worden gevolgd, en start altijd in maart. In november 2017 heeft zij zich aangemeld en zij krijgt begin december te horen dat zij in maart kan starten. Zij heeft afspraken gemaakt met een huisartsenpraktijk om daar haar praktijklessen te gaan volgen. En ze zegt haar huidige baan op, om zich vol op de opleiding te kunnen richten.

In januari ontdekt zij dat de pogingen om zwanger te worden succesvol zijn geweest. Zij meldt dit bij de opleider om er zeker van te zijn dat dit niet tegen haar gebruikt wordt. De reactie van de opleider is dat ze dan maar een jaartje later moet beginnen, omdat zij anders niet zou voldoen aan de voorwaarde om het eerste halfjaar van de opleiding non-stop aanwezig te zijn. Die voorwaarde echter staat nergens zwart op wit. Wat wel in de voorwaarden staat waaronder zij is aangenomen is dat zij de eerste drie maanden aanwezig moet zijn, wat haar ruimte genoeg biedt omdat haar zwangerschapsverlof pas na vijf maanden van de opleiding in zal gaan en zij bovendien door haar ervaring een aantal studievrijstellingen heeft.

Zij meldt deze kwestie aan het College voor de Rechten van de Mens, die haar doorverwijst naar Artikel 1 Overijssel, omdat de beslissing van de opleider mogelijk nog kan worden teruggedraaid. Het mooie is dat zij een e-mail heeft van de opleider, waarin haar (afwezigheid wegens) zwangerschap inderdaad wordt benoemd als reden voor het stoppen van de inschrijvingsprocedure.

In gesprek met de klachtenconsulent worden haar rechten uitgebreid besproken en wordt zij voorzien van informatie over de wet, maar ook over het grote aantal uitspraken van het College over deze vorm van discriminatie. Jozefien is niet op haar achterhoofd gevallen en confronteert de opleider met deze informatie en met de formele eis van de opleiding om de eerste drie maanden aanwezig te zijn. Het resultaat daarvan is dat de opleider terugkomt op zijn eerdere beslissing en zij in maart toch kan starten.
Discriminatie voorkomen is beter dan genezen!
(*de naam Jozefien is gefingeerd uit privacyoverwegingen).

Mocht u in het recente verleden ervaringen hebben opgedaan met deze vorm van discriminatie, meld dit dan. Artikel 1 is bereikbaar op telefoonnummer 053-4302299 en via www.artikel1overijssel.nl.

Meer berichten