Vissen redden uit bijna droge vijvers: Sportvisserij Oost-Nederland helpt
Logo thuisintwente.nl


Met behulp van een elektrisch apparaat worden de vissen uit de zuurstofarme vijver aan de Rietgors gehaald. Foto: Paulien Wilkinson
Met behulp van een elektrisch apparaat worden de vissen uit de zuurstofarme vijver aan de Rietgors gehaald. Foto: Paulien Wilkinson (Foto: Paulien Wilkinson)

Vissen redden uit bijna droge vijvers: Sportvisserij Oost-Nederland helpt

ALMELO - Vissen redden die dreigen te stikken wegens zuurstoftekort. De vrijwilligers van Sportvisserij Oost-Nederland komen geregeld in actie in tijden van extreme droogte. "De planten geven nu nog zuurstof af, maar vanavond is het gebeurd'', zegt Mark Kouwenhoven uit Westerhaar. Het besluit om de vissen uit de vijver aan de Rietgors in Almelo te halen is al genomen.

Door het extreem warme en droge weer vallen steeds meer watergangen droog. Ook vijvers drogen op. Het waterpeil in de drie vijvers aan de Rietgors is flink gedaald. Bij de middelste vijver foerageert een reiger.

Maar hulp is onderweg. Vrijwilligers van Sportvisserij Oost-Nederland doen hun best om vissen in nood over te plaatsen naar watergangen met voldoende water.

Renée Alfring uit Hardenberg is zo'n vrijwilliger die graag vissen redt. "Uit liefde voor de vissen, maar ook om de sportvisserij in een goed daglicht te zetten. Ik ben sportvisser en zo kan ik wat terugdoen voor de vissen.''

Hij heeft al vissen gezien die gered moeten worden. "Er is ook een melding geweest van een dikke snoek die naar lucht zit te happen.'' De vissen eruit halen gebeurt met een elektrisch net, vertelt Alfring. "De vissen worden tijdelijk verdoofd, het is niet schadelijk voor ze.''

Kouwenhoven heeft de leiding over de reddingsoperatie. Hij is overgekomen vanuit Raalte waar Sportvisserij Oost-Nederland zetelt. "We zijn hier gisteren ook geweest en we hebben besloten de middelste vijver leeg te halen'', zegt Kouwenhoven. ''Waar de vissen naartoe gaan? Als het kan hier in de derde vijver - je moet de afstand van transport zo kort mogelijk houden - maar dan moet het er wel anderhalve meter diep zijn. Als er maar een meter water staat heeft het geen zin. Dan kun je er een week later weer naartoe.''

Een wagen van de OAB komt aanrijden: een pick-up met een grote bak water achterop en op de aanhanger een boot, visnetten, emmers, elektrische apparatuur en een kleine sleepboot. OAB is het ecologische Onderzoek Adviesbureau Nederland. Kouwenhoven stuurt vrijwilliger Peter naar de derde vijver om te checken hoe diep het water is. De uitkomst is op zijn wetsuit af te lezen. Peter is nat tot zijn middel. "Ongeveer een meter'', klinkt het. De te vangen vissen worden naar het Twentekanaal gebracht, beslist Kouwenhoven.

De man die met een 600 volt-apparaat op de rug te water gaat heet Anton. "De vissen krijgen maar een paar volt'', zegt Anton. De eerste vis die gered wordt, is een klein snoekje. Twee giebeltjes volgen.

Maar al snel wordt besloten de sleepboot met het grote aggregaat in te zetten. "Meer trekkracht'', weet Anton. Niet veel later showt hij trots de geredde snoek. "Tachtig centimeter'', schat hij in. "Nou, misschien wel een meter'', zegt Renée Alfring.

Bij de pick-up laten ze nog even de tanden zien van de snoek. Imponerend vinden de toekijkers. "Zo'n vis moet je toch ook redden'', zegt een buurtbewoner.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden