'Het brein – intelligentie, bewustzijn, emotie'. Zo heet de nieuwe expositie in het LWL-Museum voor Natuurkunde in Münster.  Op 1.200 vierkante meter ontdekken museumbezoekers allerlei wetenswaardigheden. Foto: LWL/Christoph Steinweg
'Het brein – intelligentie, bewustzijn, emotie'. Zo heet de nieuwe expositie in het LWL-Museum voor Natuurkunde in Münster.  Op 1.200 vierkante meter ontdekken museumbezoekers allerlei wetenswaardigheden. Foto: LWL/Christoph Steinweg (Foto: Christoph Steinweg)

Neem kijkje in je hoofd in LWL-Museum voor Natuurkunde in Münster

MÜNSTER - Neem eens een kijkje in je hoofd. Ervaar wat daarin gebeurt, hoe zich een persoonlijkheid vormt, gevoelens ontstaan of plannen worden gesmeed. Begrijp hoe geprobeerd wordt intelligentie te meten. Dat is allemaal mogelijk in de nieuwe tentoonstelling 'Het brein – intelligentie, bewustzijn, emotie', van het Landschaftsverband Westfalen-Lippe in het LWL-Museum voor Natuurkunde in Münster.

'Het brein' is de grootste expositie in Duitsland over dit onderwerp, waar bezoekers tot en met 27 oktober 2019 dit integrerende orgaan kunnen ontraadselen. Op 1.200 vierkante meter ontdekken museumbezoekers wetenswaardigheden over allerlei onderwerpen zoals zintuigelijke waarneming, zelfbewustzijn of gedrag. De anatomie en evolutie van het menselijk brein worden in al hun facetten en voor alle leeftijden helder gemaakt en vragen over kunstmatige intelligentie en de dierenwereld worden beantwoord.

De dertien thema's van de tentoonstelling laten op illustratieve manier de enorme capaciteit en diversiteit van dit complexe orgaan zien.

Ongeveer 770 objecten, waaronder wel zeventig echte hersenen, 65 tactiele modellen, 63 mediastations, 130 foto's en ongeveer 140 grafische weergaven hebben de samenstellers van de expositie verzameld en geënsceneerd.

Diversiteit in de hersenen en in de tentoonstelling
Op het gebied van waarneming wordt een beroep gedaan op het brein en voor de interactie tussen lichaam en geest komt het aan op het eigen gevoel. Een complete expositieruimte houdt zich bezig met slapen en dromen, maar ook psychische aandoeningen, drugs en gedrag worden aan de orde gesteld. "In de tentoonstelling gaat het ook over intelligente mensen en dieren. Daarnaast wordt de vraag belicht of kunstmatige intelligentie, in de vorm van computeralgoritmen, meer een zegen of een vloek zijn, als ze telkens meer in ons dagelijks leven ingrijpen", legt museumdirecteur dr. Jan Ole Kriegs uit.

Hoogtepunten – Einstein, Picasso en een Londense taxi
De anatomische diversiteit van de hersenen wordt gepresenteerd in een aparte ruimte, de 'Galerie der hersenen', met in totaal 71 hersenen. 65 daarvan zijn afkomstig uit de 'Erdinger-dierenhersenenverzameling', de grootste verzameling hersenen van gewervelde dieren in Duitsland. Het zelf geprepareerde en geconserveerde zenuwstelsel van een berberaap geeft een uniek kijkje in de anatomische samenhang.

Bovendien is de zeldzame eerste editie uit 1520 van de wiskundige bevindingen van Adam Riese te zien. Verrassend zijn vindingrijke dieren, creatieve machines en zelflerende planten. Als bijzonder hoogtepunt gelden twee preparaten van de hersenen van Albert Einstein, die voor de tentoonstelling uit het Mütter Museum in Philadelphia naar Duitsland zijn overgebracht. Een ander opmerkelijk object is een Neolithisch menselijk schedel uit Warburg. Dat toont de eerste sporen van schedelchirurgie van 5400 jaar geleden in Westfalen en wordt door het LWL-Museum voor Archeologie ter beschikking gesteld. Een originele Londense taxi kondigt goed nieuws aan over het leervermogen van volwassenen. Studenten van de designacademie aan de universiteit van Münster hebben bijgedragen met jonge, frisse ideeën voor het ontwerp van de tentoonstelling.

Kunstmatige intelligentie
Een speciaal expositiestuk, op de weg naar kunstmatige intelligentie, is één van de prototypes van een robot, de cybernetische machine 'MM7 Selektor', in bruikleen gegeven door het Technologische Museum in Wenen. De visionair Claus Christian Scholz-Nauendorff ontwikkelde in 1962 deze 'machinemens nummer 7'. Het bewoog zich voort op wieltjes en kon zijn armen, ogen en mond mechanisch bewegen. Mede-samensteller van de tentoonstelling Dr. Julia Massier: "MM7 kon nog geen berekeningen maken, maar was een mijlpaal in de robotica."

Nieuw museumpersoneel
Heel andere eigenschappen heeft de nieuwe, mechanische 'museummedewerker', robot KIM. Tot zijn basisuitrusting behoren een 3D-camera in zijn hoofd en een sensor voor veilig navigeren door het museum. "Als aanwinst voor de museumdidactiek leidt KIM de museumbezoekers en ook groepen volwassenen (op afspraak) door bepaalde delen van de tentoonstelling en vertelt in het Duits, en waarschijnlijk vanaf 1 augustus ook in het Engels, allerlei wetenswaardigheden over geselecteerde objecten", zegt Nicola Holm, mede-samensteller van de tentoonstelling.

Een tentoonstelling om actief mee te doen
"De tentoonstelling komt tot leven door een mix van mediale en analoge actieve stations. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld hun vaardigheid testen bij het ontgrendelen van het slot van een kist, een samenwerkingsspel uitproberen, ervaren hoe dieren de wereld waarnemen of hun kortetermijngeheugen testen'', legt beursorganisator en curator Lisa Klepfer uit.

De tentoonstelling is dankzij het brailleschrift, de meertalige audiogids (ook in het Nederlands) met audiodescriptie, tactiele modellen en ondertitelde films geschikt voor zowel personen met als zonder beperkingen. Alle tentoonstellingsruimtes zijn toegankelijk voor gehandicapten en gezinnen met kinderwagens.

LWL-Museum voor Natuurkunde ligt aan de Sentruper Strasse 285 in Münster (naast de dierentuin). Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 18.00 uur. Jongeren betalen 4 euro, volwassenen 6,50 en gezinnen 14 euro.

Zie voor meer informatie www.das-gehirn.lwl.org

Meer berichten