Kunstenaar Luuk van Binsbergen zorgt voor een kunstzinnige binnentuin van het Rijksmuseum Twenthe.
Kunstenaar Luuk van Binsbergen zorgt voor een kunstzinnige binnentuin van het Rijksmuseum Twenthe. (Foto: )

Binnentuin vol houtsculpturen in het Rijksmuseum Twenthe

door Rijksmuseum Twenthe - ENSCHEDE - De binnentuin van Rijksmuseum Twenthe in Enschede wordt vanaf zaterdag 7 juli overgenomen door kunstenaar Luuk van Binsbergen.

Al meer dan tien jaar werkt Luuk op verschillende plekken in de stad aan zijn houtsculpturen.

Nu bereidt hij zich voor op zijn vertrek naar Costa Rica dit najaar, waar hij voor onbepaalde tijd naar toe verhuist. Deze tentoonstelling is voor hem dan ook een afsluiting van zijn periode in Enschede en een overzicht van zijn ontwikkeling van de afgelopen jaren.

Het maken van zijn sculpturen begint al tijdens het verzamelen van het hout. "Doordat ik moet worstelen om dit zware materiaal in mijn atelier te krijgen, heb ik meteen al een band met het hout. Nagenoeg al het werk doe ik met een kettingzaag en omdat werken met zo'n machine geen fouten toestaat, moet ik heel precies en geconcentreerd werken. Ik kan immers het weggezaagde hout er niet meer aan plakken." Soms voelt dit proces als een meditatie voor de kunstenaar.
De kettingzaag houdt hem bij de les; de energie en kracht die ervan uitgaat, zorgt ervoor dat er ook met energie en kracht gewerkt moet worden. Dit is duidelijk terug te zien in de werken.

Zijn eigen werk en het materiaal - uitsluitend hout - inspireren hem telkens weer tot nieuwe uitdagingen. "Ik ben met bepaalde thema's bezig, zoals binnen- en buitenkant, balans, verbindingen en ritme. Deze thema's probeer ik steeds verder te ontwikkelen door er allerlei variaties op te maken." Daarbij gaat van Binsbergens vaak uit van de vorm van het hout zelf en laat zich hierdoor sturen. Andere keren probeert hij het sculptuur uit het hout 'te trekken'.

Luuk zal tijdens de tentoonstellingsperiode zelf op gezette tijden aanwezig zijn in de tuin om aan zijn beelden te werken. In elk geval is hij er op 15 en 29 juli en 19 augustus om de hele middag uitleg te geven over zijn werk. Onze bezoekers kunnen dan een eigen houtsculptuur maken.

Voor meer informatie over de workshops van Luuk en alle andere activiteiten deze zomer zie de website www.rijksmuseumtwenthe.nl

Meer berichten