Freddie Vrielink haalt met zijn bootje planten handmatig met wortels en al uit het water. Foto: Paulien Wilkinson
Freddie Vrielink haalt met zijn bootje planten handmatig met wortels en al uit het water. Foto: Paulien Wilkinson (Foto: Paulien Wilkinson)

Exoten overwoekeren beken en sloten; vermindering doorstroom

DEN HAM - Grote waternavel, parelvederkruid en waterteunisbloem zijn exotische planten die de waterwegen belemmeren als ze niet bestreden worden. Daarom stapt Freddie Vrielink van Donker Groen regelmatig in zijn bootje om de planten handmatig met wortels en al uit het water te trekken. "Als het warm is, groeien ze wel 40 centimeter per dag'', zegt Vrielink.

De plantaardige invasieve exoten, zoals ze bij Donker Groen worden genoemd, overwoekeren beken en sloten en verminderen de doorstroom. Daardoor kan in periodes met hevige regen de afvoer van het regenwater stagneren met alle gevolgen van dien.

Sinds drie jaar regelt Donker Groen uit Hengelo de bestrijding van deze exoten voor het Waterschap Vechtstromen. Daarbij gaat het om het gebied ten oosten van de Regge met wateren als de Linderbeek, het Zwols kanaal bij Vroomshoop, de Wendel, de Hollander Graven en een stukje Weezenbeek. "In het voorjaar maken we een inventarisatieronde'', vertelt Eddy de Boer, de projectleider bij Donker Groen. "Als we exoten zien dan verwijderen we die. Zo hebben we direct een beeld van wat waar zit. Twee weken later doen we dan opnieuw een ronde. Dat gaat zo door tot september. We hebben het nu zo onder controle dat we een week kunnen overslaan. Het waterschap is blij met ons. Met deze werkwijze worden namelijk opstoppingen voorkomen en hoeft er geen groot en prijzig materieel te worden ingezet, zoals een kraan met dumpers, het grovere werk.''

Donker Groen heeft er een aantal watergangen bij gekregen, zoals de zijtak van het Lateraalkanaal. Deze donderdag is de Linderbeek in Den Ham aan de beurt. Vanaf de oever nabij de Kerkallee en Rohorst laat Freddie Vrielink zijn platte boot in het water zakken. Exoten ontwikkelen zich vanaf de oevers. "Vooral als het warmer wordt, komen ze echter letterlijk boven water'', zegt Eddy de Boer. "Soms zie je hele flarden. Het is vrij onvoorspelbaar.'' Maar de aanpak van Donker Groen werkt wel. "We hebben het echt onder controle. Uit de omgeving komen weinig meldingen meer van jagers, wandelaars of ecologen. We doen ons werk goed."

Tijd voor een boottochtje over de Linderbeek. "Het ziet er goed uit hier'', zegt Vrielink al snel. "Mooi." De Boer denkt dat hij waterteunisbloem heeft gespot en zet de boot even in de achteruit. Vrielink gaat gewapend met een hark op de vermeende exoot af, maar het is volgens hem vals alarm. "Op sommige plekken kun je er moeilijk bijkomen. Ze groeien altijd vanaf de kanten'', zegt De Boer. "Je hebt ook stukken waar je niet met de boot kunt komen, dan gaan we per kano. Het moeilijkste is dat veel soorten heel erg op elkaar lijken.''

Het water in de Linderbeek is wel vijf meter diep, weet Vrielink. Aan de kant is het zo'n anderhalve meter. "Zwerfvuil nemen we ook mee. Petflessen, maar ook statiegeldflessen.'' Maar het gaat om de exoten. Hoe komen die eigenlijk in het Twentse water? "Door particulieren'', zegt De Boer. "Vanuit de vijver of het aquarium gooien ze het in de sloot. Het gebeurt op grote schaal. En de planten blijken goed te groeien in het Nederlandse water.'' Hij pleit er dan ook voor dat mensen de exotische planten bij het groenafval doen. Vrielink laat nog even de bak zien waar de opgeviste exoten inzitten. "Het is mooi schoon hier in de Linderbeek.''

Heeft u uitheemse planten in sloot of beek plekken gezien? Neem dan contact op met waterschap Vechtstromen, telefoon: 088-2203333.

Een filmpje met het interview met Freddie Vrielink en Eddy de Boer is te zien op www.vechtstromen.nl/exoten

Meer berichten