Marcel Faber en Trudi Klever spelen Hessel en Anke Kroes, twee ’plankgasboeren’ die hun leven weer op de rails proberen te krijgen na een noodlottig tractorongeluk, waarbij hun zoontje om het leven kwam.
Marcel Faber en Trudi Klever spelen Hessel en Anke Kroes, twee ’plankgasboeren’ die hun leven weer op de rails proberen te krijgen na een noodlottig tractorongeluk, waarbij hun zoontje om het leven kwam. (Foto: Daphne van de Velde)

Voorstelling bij Diepenheimse boer met uitzicht op landschap

DIEPENHEIM - Toneelgroep Jan Vos keert terug naar Diepenheim met een nieuwe 'voorstelling bij de boer', na het grote succes van de voorstelling Mansholt in 2016. Van 27 juni tot en met 8 juli is de voorstelling Koning van het Grasland te zien op Landgoed Het Nijenhuis.

Het publiek ziet de strijd van de boer die zich als eenzame ondernemer staande probeert te houden op de wereldmarkt, en die van de grutto die zich vergeefs probeert aan te passen aan een snel veranderend leefgebied.
Toneelgroep Jan Vos brengt toneel op locatie, over mensen die proberen te leven en te overleven in een sterk veranderende wereld. Koning van het Grasland, het nieuwe stuk van Tjeerd Bischoff, gaat over de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur. Het stuk wordt gespeeld in een mobiel theater met uitzicht op het landschap, met op de planken Helmert Woudenberg (bekend van zijn rol als Sicco Mansholt in 2016), Trudi Klever, Marcel Faber en Joop Wittermans.

Het is 2001, het jaar dat MKZ opnieuw de kop opsteekt in Europa. Hessel en Anke Kroes, twee 'plankgasboeren', proberen hun leven weer op de rails te krijgen na een noodlottig tractorongeluk, waarbij hun zoontje om het leven kwam. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil, komen Anke en Hessel lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondertussen komt de MKZ gevaarlijk dichtbij.

"De voorstelling trekt de toeschouwer met minimale middelen het verhaal in en voorziet in een lach en een traan', zo staat in een recensie. ''Het gelaagde script steekt vernuftig in elkaar en weet zonder een mening op te leggen uit te nodigen tot discussie over dit zeer actuele onderwerp."

Kaarten voor de voorstelling kosten 22,50 euro en zijn te koop via www.diepenheim.nl. Voorafgaand aan de voorstelling is het mogelijk om een maaltijd te nuttigen en deel te nemen aan een wandeling over Landgoed Het Nijenhuis. De kosten daarvoor bedragen eveneens € 22,50.

Meer berichten