Foto:

Column Rick Escher: Bandjes

Wanneer heb jij voor het laatst een cassettebandje opgenomen? Vast lang geleden, want cassettebandjes is toch wel heel erg jaren tachtig. Ik geef eerlijk toe dat ik ook al jaren geen bandje heb opgenomen. Vroeger was ik daar veel fanatieker in want mijn hele puberteit was ik vergroeid met mijn walkman. En zo'n bandje opnemen was een serieuze zaak, vooral als dat bandje voor iemand anders werd opgenomen. Dan kon je goede sier maken met je goede smaak en op die manier indruk maken bij de leukste meisjes van je klas. Mijn muzieksmaak en geploeter met cd en cassettedeck leverde me nog nooit een kusje op, maar desalniettemin vond ik het toch altijd leuk.

We zijn ondertussen jaren verder en het ouderwetse cassettebandje is aan een bescheiden opmars toe. Zo'n vlucht als met vinyl zal het niet nemen, cassettes waren altijd al minder populair als de ronde analoge tegenhanger. Toch gebeurt er veel in cassetteland en wordt het medium steeds nadrukkelijker omarmt door verschillende bandjes. In Amerika nog wat nadrukkelijker dan hier; daar zijn labels die standaard alle releases ook op tape uitbrengen. Zo bestelde ik niet lang geleden cassettebandjes van Nederlandse acts als Traumahelikopter, Jacco Gardner en Mozes and the Firstborn via een Amerikaans label.

Mozes and the Firstborn maakt het zelfs zo bont dat ze een cassetteclub zijn begonnen voor de fans (daar val ik onder). Als lid ontvang je de komende zeven singles op tape, met daarnaast een demo op de b-kant. Tussendoor hoor je op het bandje zanger Melle over hoe een liedje tot stand is gekomen en waarom een bepaald nummer een plaat niet heeft gehaald. Mocht je nu denken wat leuk, dat wil ik ook; helaas pindakaas, de club is al vol. Mocht je je afvragen wie in godsnaam Mozes and the Firstborn is dan snap ik dat maar, raad ik wel aan om snel eens op zoek te gaan naar dit zeer charmante groepje.

Deze cassettebandjes komen trouwens niet uit de V.S. maar uit Lochem. Dat lees je goed, uit Lochem. Daar zit De Bandjesfabriek en die maken cassettebandjes. Voorbespeeld maar ook lege voor de echte hometaper. Lochem is daarmee het middelpunt voor alles wat met bandjes heeft te maken in de BeNeLux. Eigenaar Thomas Baur is zelf een enorme liefhebber van het medium en weet er alles van.

Ik ga de komende week zelf weer twee bandjes maken. Tjolk Everything 80's, het jaren tachtig feestje van Metropool, bestaat vijf jaar en dat vieren we met een bijzondere prijsvraag op de Facebookpagina van Metropool. We verloten twee nieuwe draagbare radio/cassettespelers met twee persoonlijk door mij samengestelde verzameltapes.

Meer jaren tachtig als dat wordt het niet denk ik. Het zal weer de nodige tijd in beslag gaan nemen om de perfecte mix te maken maar ik heb er nu al zin in.

Rick Escher is marketeer bij poppodium Metropool

Meer berichten