Een van de schatkamers van het Rijksmuseum Twenthe ligt vol aardewerk.
Een van de schatkamers van het Rijksmuseum Twenthe ligt vol aardewerk. (Foto: )

De schatkamers van het Rijksmuseum

door Rijksmuseum Twenthe - Er is de afgelopen week hard gewerkt aan de schatkamers van Rijksmuseum Twenthe en is een deel van het museum ontruimt en opnieuw geschilderd voor de nieuwe collectiepresentatie. Een spannende tijd voor iedereen in het museum want zo'n verandering heeft heel wat voeten in de aarde.

De nieuwe collectiepresentatie Ars longa, vita brevis (het leven is kort, kunst heeft eeuwigheidswaarde) wordt op 22 juni geopend. Het is een tentoonstelling over de tegenstellingen, de dualiteit, van het menselijk bestaan. Negen kunstenaars zijn door het museum uitgenodigd. Ieder vertaalt in haar of zijn zaal een deel van het menselijk bestaan door onze collectiestukken te combineren met eigen werk. Ofwel: het menselijk leven in negen episodes. De negen kunstenaars mochten zelf bepalen welke collectiestukken het best hun verhaal vertellen. Een deel van onze collectie komt zo weer in een heel ander licht te staan.

Daar niet alle topstukken worden gebruikt in Ars longa, vita brevis en wij deze toppers natuurlijk wel willen laten zien, zijn afgelopen weekend de schatkamers van het museum geopend. De Zilverschatkamer met de prachtige schilderijen van Andriessen bestaat natuurlijk al enkele maanden. Deze schatkamer wordt nu geflankeerd door onder meer een landschappen-, portretten- en middeleeuwse schatkamer.

Zo'n hele ombouw is een strakke logistieke aangelegenheid. De afgelopen weken zijn de nieuwe schatkamerzalen voorzien van een ander ophangsysteem en zijn er vitrines van de ene kant naar de andere kant van het museum gegaan. Daar waar mogelijk gingen objecten al vroeg op reis. De heiligenbeelden uit de Gouden Eeuw van Twente stonden opeens op een ochtend keurig op een rijtje in de Gobelinzaal in afwachting van hun nieuwe verblijfplaats, maar ook heel veel werken die al tijden niet meer gezien zijn worden uit het depot gehaald. Deze stonden langs de muren van de nieuwe zalen rustig te wachten. De topstukken uit De Gouden Eeuw van Twente werden afgelopen week opgehangen in de Schatkamers, sommige werken gingen echter terug naar het depot en andere werden uit het depot gehaald. De hele week reden transportkarren met kunst van de ene naar de andere kant. De schatkamers werden voorzien van prachtige visuals, nieuwe bordjes, vitrines en de verlichting werd afgesteld. Afgelopen zaterdag gingen de Schatkamers open voor het publiek. Kom nu ook de pracht en praal van het museum bewonderen.

De negen kunstenaars die een kabinet inrichten zijn Bart Hess, L.A. Raeven, Berend Strik, Philip Vermeulen, Anne Wenzel, Peter Zegveld, Karin Arink, Armando en Siliva B.

Meer berichten