Studenten van verschillende vakopleidingen laten zaterdag 2 juni de mogelijkheden op hun vakgebied zien. Foto: ROC van Twente
Studenten van verschillende vakopleidingen laten zaterdag 2 juni de mogelijkheden op hun vakgebied zien. Foto: ROC van Twente (Foto: )

Jonge vakmensen presenteren zich in centrum Rijssen

RIJSSEN -  Jonge vakmensen laten zaterdag 2 juni in het centrum van Rijssen zien wat er op hun vakgebied allemaal mogelijk is. Ze laten de mogelijkheden niet alleen zien, het publiek kan meedoen. Zo kun je onder meer leren vliegen met drones, virtueel schilderen of lassen, 3D-printen, je kunt proberen om kratten te stapelen of een muurtje te metselen.

Een podium voor het moderne vakmanschap. Dat is wat zaterdag 2 juni in Rijssen geboden wordt met Proef het Vakmanschap. Vanuit het Schild loopt een route door de Grotestraat en Haarstraat naar de Hoge Wal met kramen, stands en demonstraties, zowel buiten als in winkelpanden.

Op deze route zijn producten te zien die studenten gemaakt hebben en waarbij ze zelf graag vertellen hoe ze deze gemaakt hebben, hoe ze hun opleiding ervaren en wat de mogelijkheden van deze opleiding zijn.

Burgemeester Arco Hofland van de gemeente Rijssen-Holten opent Proef het Vakmanschap, waarbij hij uiteraard iets spectaculairs van het moderne vakmanschap laat zien. Dat gebeurt om 11.45 uur bij de fontein op het Schild. Het evenement duurt tot 17.00 uur.

In het centrum tonen zowel meubelmakers als restaurateurs hun vaardigheden. Daarnaast kun je onder andere virtueel schilderen en staan er meerdere trucks van het Opleidingscentrum Transport & Logistiek Rijssen-Holten. Hier kun je ook zelf proberen om kratten in verband te stapelen. Bij Zorggilde Reggestreek kunnen mensen zelf ervaren hoe er in de zorg gewerkt wordt. Daarnaast geeft het Zorggilde een kijkje richting de toekomst middels domotica en robotica.

Bij REMO maak je kennis met verschillende technieken. Je kunt zelf proberen hoe je een huis tot een thuis kunt maken op een 3d domotica wand. En je kunt virtueel lassen. De HighTech snufjes van de opleiding Mechatronica worden geshowd met een pick&place robot van Fanuc. Deze robot laat zien wat je met programmeren allemaal voor elkaar kunt krijgen. Je kunt zelfs leren vliegen met drones op een speciaal parcours in het centrum van Rijssen.

De studenten van het Bouwgilde laten het publiek kennis maken met de vaardigheden van de opleidingen bouw- en timmerindustrie. In deze stand kunnen de jongsten zelf een werkstukje timmeren, een grote spijker in een boomstam slaan of een muurtje metselen. Andere bezoekers kunnen de uitdaging aan gaan om zo lang mogelijk aan een spijkerbroek te hangen. Het is maar een greep uit wat er te beleven valt op 2 juni.
Het initiatief kwam vanuit Rotary Club Rijssen Regge Regio. Het idee werd omarmd door de regionale beroepsopleidingen en ondernemersvereniging HABI. De Rotary Club presenteert zich bij een shelterbox, een noodonderkomen voor mensen die getroffen worden door rampen.

Proef het Vakmanschap wordt gehouden in de voetgangerszone in het centrum van Rijssen. Rond het centrum vind je veel gratis parkeerruimte. Rijssen staat bekend als winkelstad met mooie winkels en gezellige terrassen. Ook middenstanders laten hun vakmanschap zien; zo vermaken de coupeuses van Wessels Mode deze dag de kleding live in de modezaak

Tijdens Proef het Vakmanschap wordt een Retail-Skills Battle gehouden. VMBO-leerlingen van Reggesteyn bemensen zo'n vijftien kramen, presenteren en verkopen de producten van hun stagebedrijf. De leerlingen worden die dag beoordeeld op de vakken Sales Skills, Product Skills en Presentation Skills.


Vakstudenten vertellen meer op www.facebook.com/rotary.rijssen

Meer berichten