Het concept van Woonplein Enschede past bij het 'nieuwe winkelen': Geen parkeergeld en geen lastig bereikbare winkels, maar volop gratis parkeerplaatsen en een heel gevarieerd aanbod.
Het concept van Woonplein Enschede past bij het 'nieuwe winkelen': Geen parkeergeld en geen lastig bereikbare winkels, maar volop gratis parkeerplaatsen en een heel gevarieerd aanbod. (Foto: Franklin Veldhuis)

Het succesverhaal van het Woonplein Esnschede

Enschede – Hoe een ondernemende club winkeliers vol enthousiasme werkt aan Woonplein Enschede, laat zich vertellen als een succesverhaal. Er is flink geïnvesteerd in het aanblik van de panden en het winkelgemak. Dat heeft zich vertaald in een woonplein zonder leegstand: alle panden zijn gevuld.

Het concept van Woonplein Enschede past bij het 'nieuwe winkelen'. Geen parkeergeld en geen lastig bereikbare winkels, maar volop gratis parkeerplaatsen en een heel gevarieerd aanbod. Sommige lezers zullen misschien het beeld van een meubelboulevard voor zich zien, maar dat is hier niet het geval.
"We vormen samen eigenlijk een inspirerend belevingsplein," legt Joost Tiemersma namens de ondernemersvereniging uit. Hij is eigenaar van Woon&Slaap, ook gevestigd op het plein. "Klanten willen een leuke diversiteit als het om winkelaanbod gaat en dat hebben we voor elkaar gekregen. Alles wat met wonen te maken heeft, is er te vinden. Van interieurzaken tot een dierenspeciaalzaak aan toe. En vergeet de megagrote Action niet: mensen komen van heinde en verre naar Enschede voor dat ongekend grote filiaal."

Onlangs hebben zich nog drie nieuwe winkels gevestigd op het plein: A-Meubel, Sanidirect en Welkoop. "Het aanbod blijft groeien, fantastisch."

Wie een paar jaar niet op Woonplein Enschede is geweest, zal aangenaam verrast zijn, stelt Tiemersma. "Na de brand is flink geïnvesteerd in het woonplein. Het hele plein is op de schop geweest met als resultaat een 3.0-uitstraling. Alle panden hebben nieuwe puien en de reclame-uitingen zijn allemaal van universele grootte. Het plein oogt uniform, netjes en ruim."
Er is nog iets waarmee Woonplein Enschede zich onderscheidt. "Het gevarieerde aanbod qua prijs. Iedereen kan hier terecht, ongeacht zijn budget."
Tiemersma heeft nog twee wensen voor Woonplein Enschede: een lunchroom en elke zondag koopzondag. "Plannen voor een Délifrance zijn in werking gezet. Die van de koopzondagen hebben we niet zelf in de hand."
Het probleem in Enschede: door een collegeakkoord van jaren geleden mogen de winkels alleen maar op de eerste en laatste zondag van de maand open zijn. Het koopgedrag van de consument is de laatste jaren echter steeds meer op winkelen op zondag gericht. Past dat nog bij een stad die zich als dé regiostad presenteert? "Absoluut niet," stelt Tiemersma. "Met de beperkte openstelling op zondagen benadelen we de consument die graag op zondag winkelt én de ondernemers die hierdoor veel omzet missen. Wat ons betreft gaan we elke zondag open. Vol enthousiasme."

Meer berichten