Deze bokaal van Bernard Heesen is, aldus het Rijksmuseum Twenthe, ''in prachtig zwart glas''.
Deze bokaal van Bernard Heesen is, aldus het Rijksmuseum Twenthe, ''in prachtig zwart glas''.

Zonnige kunst Bernard Heesen in Rijksmuseum Twenthe

ENSCHEDE -  Hopelijk is het stralend weer als u dit leest, maar op het moment van schrijven lijkt het wel herfst. En dat in de meivakantie. Al die mensen die uitkeken naar een lekker weekje weg, helemaal in de zomerstemming door die paar dagen tegen dertig graden, zitten nu te staren naar een grijze hemel.

Tijd voor een leuk uitstapje, maar dan wel binnen. Kom dus naar Rijksmuseum Twenthe in Enschede. U gaat altijd met een warm gevoel weer naar huis.

Midden in het museum lijkt het altijd zomer. De gehele ruimte is gevuld met glaskunst in echt alle kleuren en vormen die maar mogelijk zijn. Bernard Heesen is zeker de meest barokke en eigenzinnige glaskunstenaar van Nederland. Elk object is gedecoreerd met insecten, vissen, rondborstige vrouwen en wellustige mannetjes. Bijna alles is speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt in het glasblazersatelier van Bernard in Acquoi.

Mijn favoriet is geen kleurrijke vaas of kan, maar de grote zwarte bokaal direct bij de entree. Zwart glimmend glas, bijna een spiegel, gebaseerd op de eclectische prenten uit negentiende-eeuwse encyclopedieën.
Alle glaskunst in de tentoonstelling is trouwens geïnspireerd op deze oude afbeeldingen. De bokaal is zo groot dat hij in twee delen is geblazen. Op de voet glijden visachtige figuren in het rond en staat een gezellig mannetje. De bokaal zelf is gedecoreerd met acanthusbladeren, kikkers en andere visachtige schepselen. Je ziet eigenlijk telkens weer een nieuwe elementen, prachtig gewoon.

Natuurlijk zijn er ook veel heel kleurrijke werken zoals een kan vol met insecten, als de zon schijnt lijkt hij bijna van goud. Of wat dacht u van het groen/geel exemplaar tegen de achterwand. Bovenop pronkt een soort ooievaar. Een hele tafel is gereserveerd voor kannen en objecten waarbij Bernard duidelijk Aziatische afbeeldingen voor ogen had.

Ook Aziatische kunst was erg 'in' 150 jaar geleden. In de hoeken staan hele grote glaspilaren in vele verschillende kleuren en er is zelfs een blauw/zwarte fontein. Prachtige vormen en kleuren bijeen in een hele grote museumzaal van ruim 500 vierkante meter.

Mocht het prachtig weer zijn dan is het museum ook een mooie en verrassende locatie. Het museum is altijd lekker koel en wilt u ook van het zonnetje genieten dan kunt u uw bezoek afsluiten in de lommerrijke museumtuin. Lekker nagenieten met koffie, verse muntthee of een goed glas wijn. Eigenlijk is het museum een bezoekje waard op zowel koude en regenachtige dagen én als de zon schijnt. Tot ziens deze zomer in Rijksmuseum Twenthe.

Meer berichten