Beatline uit Eibergen is een van bands tijdens Beatnostalgie in Kösterskoele op Hemelvaartsdag.
Beatline uit Eibergen is een van bands tijdens Beatnostalgie in Kösterskoele op Hemelvaartsdag.

Beatnostalgie in de Kösterskoele

MARKELO - Vijf bands uit de regio klimmen op Hemelvaartsdag op het podium in de Kösterskoele in Markelo. Dat is historische grond: hier vond het eerste openluchtpopfestival van Nederland plaats. Dat was 51 jaar geleden, op Hemelvaartsdag 1967.

Dat wordt op donderdag 10 mei nog eens dunnetjes overgedaan in de zandafgraving aan de Potdijk. De doelgroep, volgens Henk van de Wetering en Pel Kotkamp van PoparchiefTwente: "Babyboomers en hun nazaten." Ongetwijfeld zullen er veel bezoekers komen die er ook die eerste keer bij waren. Of in de daarop volgende jaren, want de festivals liepen door tot 1975.

De bands zijn Lovin'End uit Deventer, Y-Sect uit Hengelo, HUN uit Enschede, Beatline uit Eibergen en The Buzz uit Oldenzaal. Met in elke groep nog een aantal musici die in de jaren zestig ook al actief was, te midden van jongere collega's. 'Beatfestijn Markelo', luidt de naam van deze muzikale reünie. ''Mocht het een succes worden, dan komt dit openluchtfestival jaarlijks terug'', aldus Van de Wetering.

Poparchief Twente en Stichting De Kösterskoele houden het evenement. Van de Wetering was er in 1967 ook al bij, als drummer van HUN. Het was een beatconcours met een stuk of tien bands uit de verre omgeving. The Golden Earrings - toen nog meervoud - kwam ook als hoofdact, buiten de competitie.'' De heren hebben de contracten nog: de Haagse band kostte 550 gulden, exclusief de reiskosten. De organisatie was ook verplicht consumpties te verstrekken: vier Sisi, vier cola, vier chocomel.

Kaartjes kosten 10 in de voorverkoop en 12,50 euro aan de kassa. Zoek daarvoor 'Beatfestijn Markelo' op Facebook.

Meer berichten