Heel wat fans keken even jaloers toen de Debby Kok-Koehorst en Manfred Gangelbauer van Thuis in Twente op de foto gingen met Anna Maria Zimmermann, de Duitse Schlagerster die de aftrap van Karpaten gaf. Foto: Kai Schlüter
Heel wat fans keken even jaloers toen de Debby Kok-Koehorst en Manfred Gangelbauer van Thuis in Twente op de foto gingen met Anna Maria Zimmermann, de Duitse Schlagerster die de aftrap van Karpaten gaf. Foto: Kai Schlüter (Foto: Kai Schlüter)

Zeven keer het dak eraf op Karpaten

AHAUS - Zin in een leuk tentfeest? Dan is Karpaten een aanrader. Net over de grens in Ahaus wordt weekenden lang achter elkaar feest gevierd door bezoekers van beide kanten van de grens. Verwacht niet zomaar een tentfeest. Nee, Karpaten is gróót.

Stel je een weiland voor met daarop een enorme feesttent. Taxi's en touringcars rijden af en aan met feestgangers. Eenmaal binnen even munten (in het Duits 'chips') kopen en het feest kan beginnen. Keus genoeg in de acht area's van dancearea tot beachparty. Je bent er niet alleen; integendeel. Karpaten krijgt elke feestavond vijfduizend bezoekers, van wie duizend Nederlanders. In totaal zijn er zeven feestavonden; nu zijn er nog vier te gaan.
Karpaten is het grootste tentfeest in de Euregio en staat bekend als Party ohne Ende. Feesten tot diep in de nacht dus. Maar dat betekent ook dat het feest vrij laat begint. Om dat wat te vervroegen, werd de 'Maigang' bedacht. Vier uur lang onbeperkt drinken voor nog geen 30 euro. Allemaal aan een gereserveerde plaats aan lange tafels terwijl de bediening bier, fris en wijn brengt. Op het podium Duitse feestmuziek. En je krijgt er ook nog een Schnitzelmenu bij.

Klinkt goed toch? Dan ben je niet de enige die dat vindt, want de tent wordt telkens gevuld door 1350 'Maigangers' die na een minuut al op de banken staan te dansen. En na vier uur drinken en dansen gaat het meubilair aan de kant en wordt een grote dansvloer gecreëerd, aangevuld met bezoekers die geen kaarten voor de Maigang konden bemachtigen. Bezoek daarna nog de andere area's en feest is gegarandeerd.
Karpaten is gek op Nederlandse artiesten en muziek. Als de dj Guus Meeuwis' klassieker inzet, zingt iedereen 'Het is een Nacht' mee. In het Nederlands inderdaad. "Want die Duitse versie is zo flauw." En dan zijn er nog de Nederlandse artiesten zoals Charlie Lownoise, Beethoven en East & Young.
Uw verslaggever had echter de eer om Anna Maria Zimmermann te interviewen. Gróte ster in Duitsland en heel enthousiast over Karpaten. "Hier is het écht feest," vertelt Anna Maria. "Als artiest moet je er echt een schepje bovenop doen want het publiek verwacht heel wat. Ik sta voor de tweede keer op het Kapatenpodium en weet onderhand wat ik kan verwachten: een grote feestende menigte."
Kennen de Nederlandse bezoekers haar ook? "Van mijn optredens op Mallorca misschien, maar verder niet. Ik heb wel een aanvraag van een Nederlands boekingsbureau gekregen en daar zou ik heel graag opgaan. Dus wie weet, treed ik binnenkort ook bij jullie op! Lijkt me fantastisch. Volgens mijn collega-artiesten gaat het dak er in Nederland écht af!"
Met een blik op de feesttent van Karpaten vraagt de verslaggever zich af of er überhaupt een feest kan zijn met nóg enthousiastere bezoekers, maar ze belooft Anna Maria dat ze dan weer verslag komt doen.

En wil je je alvast inleven in de nieuwe Duitse feesthits? Luister dan even naar 'Wie heisst die Mutter von Niki Lauda?' van Almklausi. En daarna heel hard 'Mama Laudaaa!' zingen.

Karpaten is populair onder Nederlanders; elke feestavond zijn er zo'n duizend in de feesttent te vinden. Helemaal in de sfeer van een feest aan de grens.
De Nederlanders maken hun reputatie wel een beetje waar door telkens te vragen om korting als ze meerdere entreekaarten tegelijk kopen. "Het is hier niet eens duur!" is dan de reactie.

Karpaten bezoeken

Karpaten is nog te bezoeken op 14, 21, 28 en 30 april. Eerst de Maigang om 19.00 en om 21.00 uur begint de rest van het programma. Tot 22.15 uur is de entree 5 euro, daarna 10 euro. Karpaten wordt gevierd in de grote feesttent in het buitengebied van Ahaus, net over de grens bij Enschede (adres is Hörsteloe 50).
www.karpaten-online.de

Meer berichten