Tim Knol.
Tim Knol.

IJzersterke line-up Heartland Festival in Metropool

HENGELO - Poppodium Metropool in Hengelo houdt op zaterdag 7 april voor de vijfde keer het Heartland Festival.

Het festival richt zich op alle muziek die raakvlakken heeft met roots. Zo kan je dus op Heartland genieten van blues, americana, bluegrass en country maar kan het ook pop die zich laat inspireren door deze genres vindt een plek in het programma.

Rootsmuziek is ook in Nederland, vooral ook in Twente, populair. Johan Dollekamp van platenzaak Popeye schat dat 65 procent van zijn verkoop roots gerelateerd is en is een ambassadeur van het genre. "Het is muziek in een heel pure vorm; een stem en een gitaar is vaak al voldoende. En als er meer bij komt kijken dan is dat vaak het meest noodzakelijke; een bas, drums, piano of een viool. Electronica zie je niet veel en verwacht ook geen gitaristen met tientallen pedalen. Roots is muziek zonder onnodige franje en opsmuk. Nuchter. Daarom zijn er misschien wel zoveel liefhebbers in Twente. Ik verkoop het veel in mijn winkel en probeer elk jaar nog even bij Heartland te kijken."

De line-up van het festival is inmiddels compleet en het blokkenschema is online te vinden op de site van Metropool. Het spits wordt afgebeten door het Nederlandse Tangarine die de kleine zaal openen. De opening van de grote zaal is dit jaar in handen van de Amerikaanse Secret Sisters die met hun samenzang dit jaar nog een Grammy nominatie in de wacht wisten te slepen. Daarna is het de beurt aan Andrew Combs die internationaal veel lof oogst met zijn derde album Canyons Of My Mind.
Meer internationale klasse is er vandaag met Blitzen Trapper, die met het album Furr tekenden voor een klassieker in het genre die een brug vormt tussen Crosby Stills Nash & Young en Sgt. Pepper van The Beatles. Andere artiesten die een lange reis maken om op te treden in Hengelo zijn Baptiste W. Hamon (Americana in het Frans), Twain (singer-songwriter, intens is hier het juiste woord), Wink Burcham (mix van ouderwetse country, grass-roots folk, en Piedmont-stijl blues ) en The Yawpers (countrypunk).

Nederland kent ook een paar toppers in de rootshoek en aantal daarvan zijn vandaag dan ook in Hengelo te vinden. Tangarine dus, maar ook Tim Knol die weer helemaal terug is met het ijzersterke Cut The Wire dat overal met gejuich is ontvangen. The Dawn Brothers en The Grand East zorgen voor de nodige rock op het festival en hebben de afgelopen jaren beiden bewezen dat ze tot de meest opwindende live-acts van Nederland behoren. Kitchenette is misschien wel het buitenbeentje van de dag maar deze band schrijft geweldige nummers en er wordt reikhalzend uitgekeken naar een debuut van de band die hoge ogen gooide tijdens de afgelopen editie van de Popronde. Bluegrassliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij The Old Ditch Riverhoppers die bluegrass volgens de eeuwenoude traditie spelen en daar zeker de voeten mee van de vloer krijgen.


Een festival is niet compleet zonder eten en drinken. Ook dit jaar zal chefkok Raymond Moorman van Ray's Cooking, de barbecue verzorgen. In het café wordt Lagunitas, een nieuw bier, gepresenteerd aan de bezoekers maar voor mensen die liever iets anders drinken is er ook keuze genoeg. De Hengelose boomkunstenaar Hans Neijmeier maakt ook dit jaar weer een totem op en voor het festival, er is een heuse schiettent en bezoekers met een baard kunnen deze professioneel laten bijpunten door barbier Bas Diele, eigenaar van Baard & Haar in Hengelo.

Er is nog een andere reden is om naar Heartland te gaan en dat is de gemoedelijke sfeer. Zo zit je bewonderend naar een band te kijken en enkele minuten later sta je naast de drummer van diezelfde band te wachten op een hamburger van de barbecue. Een festival waar zowel artiesten als bezoekers zich thuis voelen en er samen een mooie dag van maken, het muzikale equivalent van noaberschap.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de dagkassa en website van Metropool, platenspeciaalzaak Popeye en de vestigingen van Primera. Voor de late beslissers zijn er op de dag zelf nog kaarten aan de kassa verkrijgbaar.

Meer berichten