Kunsthistorica Frederike Upmijer geeft een lezing over art nouveau.
Kunsthistorica Frederike Upmijer geeft een lezing over art nouveau.

Frederike Upmijer in bieb Almelo over art nouveau

ALMELO - Na het succes van vorig jaar geeft kunsthistorica Frederike Upmijer weer een lezing op uitnodiging van de Stichting Open Ateliers Almelo en de bibliotheek Almelo.

De lezing wordt op dinsdag 17 april vanaf 19.30 uur gegeven in bibliotheekcafé de Meridiaan in Almelo, vooruitlopend op de Open Ateliers Almelo in het weekend van 22 en 23 september.

De voordracht gaat over de art nouveau in Nederland waar van 21 april tot en met 28 oktober een expositie te zien is in het Gemeentemuseum in Den Haag. ''Rond 1900 zijn veel ontwerpers en kunstenaars op zoek naar een nieuwe en betere samenleving. Er ontstaat een nieuwe vormentaal van asymmetrie, gebogen lijnen en organische decoratiemotieven. Nederland neemt in deze artistieke zoektocht een geheel eigen plek in'', aldus Upmijer.

De grote selectie van meer dan 350 werken, waaronder affiches en boekbanden van Jan Toorop, biedt een rijk beeld van deze tijd. De insteek van de tentoonstelling is interdisciplinair en duidt de stroming in overkoepelende thema's als 'Terug naar de natuur' en 'Verlangen naar het Oosten'.
Naast het accent op de versmelting van de kunsten, is er aandacht voor afzonderlijke ontwerpers. Verder is er aandacht voor specifieke motieven en details, voor de invloed van het ontwerponderwijs en de band met Den Haag, een centrum van de Art Nouveau in Nederland.

Spreekster Frederike Upmeijer studeerde kunstgeschiedenis in Groningen en is freelance werkzaam. Ze geeft lezingen, colleges en rondleidingen en begeleidt regelmatig culturele reizen in en ook buiten Europa.

De toegang is gratis.

Meer berichten