Katell Chevalier treedt op tijdens de Waanzinnige Salon. Foto: Esmee Burgersdijk
Katell Chevalier treedt op tijdens de Waanzinnige Salon. Foto: Esmee Burgersdijk

Rijksmuseum Twenthe als Parijs van rond 1900

Door Rijksmuseum Twenthe - ENSCHEDE - Het is bijna zover, de opening van twee nieuwe tentoonstellingen in Rijksmuseum Twenthe. Zondag om 11.00 uur openen we de deuren voor een waanzinnig feest dat de hele dag duurt. Een Waanzinnige Salon voor de opening van Paula Modersohn-Becker en voor Bernard Heesen en de waanzin van de negentiende eeuw. Zondag 8 april is het museum gratis toegankelijk voor iedereen inclusief een waanzinnig leuk programma vol activiteiten.

Het museum wordt omgetoverd tot het Parijs van rond 1900. De tijd van de Wereldtentoonstelling, van schilders als Cézanne, Gauguin, de jonge Picasso en natuurlijk met de Moulin-Rouge en de Can-can. Het is de tijd dat de jonge Paula Modersohn-Becker voor het eerst de trein neemt van Bremen naar Parijs. Het is ook de tijd waar Bernard Heesen in 2018 zijn inspiratie vandaan haalt. Hij baseert zich niet op de vernieuwende kunst uit die tijd zoals Paula, maar juist op de neostijlen die ook volop gewaardeerd werden eind negentiende eeuw. De waanzin van de negentiende eeuw noemt Bernard Heesen het en het levert geweldige glaskunst op.

Al u binnenkomt wordt u verwelkomt door de danseressen en zang van Sugar Rush met een burlesque optreden. Een betoverende show die u direct meeneemt naar het Parijs van een eeuw geleden. De nieuwe tentoonstellingen zijn de hele dag geopend en om iedereen te laten genieten van twee prachtige tentoonstellingen in Enschede zijn we gewoon helemaal gratis. Het museumcafé is een Frans café geworden waar u kunt proeven van Absint, het favoriete drankje van kunstenaars rond 1900, of proef de mooie Franse wijnen in combinatie met een stukje kaas en luister ondertussen naar de jazzy sounds van Loes Schippers (zang) en Maarten de Groot (piano).

De hele middag wordt er in de binnentuin glas geblazen en kunt u zich laten portretteren door sneltekenaar Radboud Wanders. Tussen het prachtige glas van Bernard Heesen treedt Katell Chevalier op met haar prachtige Franse chansons (bekend van The Voice of Holland). Maar u kunt ook zelf aan de slag. In zaal 26 wordt er de hele dag workshops koud glas bewerken gegeven (12 jaar en ouder) of u kunt een workshop modeltekenen volgen in zaal 22 (ook 12-plus).

Om 14.00 uur is de officiële opening in de geheel vernieuwde zaal 36. Daarna kunt u plaatsnemen in de Gobelinzaal waar van 15.00 tot 16.00 uur de Openingstalkshow plaatsvindt met interviews, korte lezingen en natuurlijk muziek. Kortom, een echt Waanzinnige Salon in Rijksmuseum Twenthe.

Meer informatie staat op www.rijksmuseumtwenthe.nl.

Meer berichten