Bernard Heesen aan het werk in zijn atelier.
Bernard Heesen aan het werk in zijn atelier.

Nieuwe expo Rijksmuseum Twenthe: 'Bernard Heesen en de waanzin van de negentiende eeuw'

door Rijksmuseum Twenthe- ENSCHEDE - De nieuwe tentoonstelling in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede - 'Bernard Heesen en de waanzin van de negentiende eeuw' - opent over anderhalve week.

Speciaal voor Rijksmuseum Twenthe maakt Heesen glaskunst geïnspireerd op gravures uit negentiende-eeuwse encyclopedieën.

Hoe zorg je ervoor dat journalisten ook enthousiast worden over deze tentoonstelling als je eigenlijk helemaal niets vooraf kan laten zien? Nu, dan neem je ze toch gewoon mee naar het glasblazersatelier van Bernard Heesen. Net buiten Leerdam, in een oude watermolen, heeft hij zijn werkplaats. Op een koude ochtend vertrokken we al om 7.45 uur vanaf het museum. Onderweg pikten we nog een paar mensen op en even voor tien uur stonden we ons op te warmen aan de ovens in het atelier.

Heesen en zijn team waren al druk in de weer met een stuk dat later een prachtige rode kan zou worden. Hij werkt niet alleen, maar in een team met zes andere glasblazers. Iedereen maakt onderdelen, van heel gedetailleerde handvatten in de vorm van dolfijnen tot 'gewoon' gloeiend heet glas in de juiste kleur voor krullen en doppen. Bernard heeft duidelijk de regie en commandeert iedereen. Er ontstaat dan een soort dans van glasblazers die in de kleine ruimte af en aan lopen met staven gloeiende onderdelen die Bernard Heesen allemaal tot één prachtig kunstwerk componeert. Een heel bijzonder gezicht.

Geperst in een hoekje van het atelier was iedereen gefascineerd door het roodgloeiende object dat groeide en groeide tot er rond half twaalf opeens een prachtige kan was ontstaan. Rondlopen was vrijwel onmogelijk, al dat gloeiende glas zorgde er wel voor dat je keurig in de hoek bleef staan. Nadat de kan in de koeloven was geplaatst (moet minimaal 24 uur rustig afkoelen om basten en breuken te voorkomen) liet Bernard Heesen ons zijn voorraad geproduceerde kunstwerken zien.

Stel je voor: een grote, hoge ruimte overvol met de meest fantastische glasobjecten. Sommigen waren duidelijk voor onze tentoonstelling, maar er was ook veel ander glaswerk. Voorzichtig manoeuvrerend tussen al het glas, op tafel, op de grond, langs de muur op richeltjes en tafeltjes raakten wij allemaal in de ban van de waanzin van negentiende eeuw. De expositie vindt plaats van 8 april tot en met 19 augustus.

Zie www.rijksmuseumtwenthe.nl.

Meer berichten