Maaike Ouboter treedt binnenkort op in De Kleine Willem met een gloednieuw programma. Foto: Aisha Zeijpveld
Maaike Ouboter treedt binnenkort op in De Kleine Willem met een gloednieuw programma. Foto: Aisha Zeijpveld

'Theaterconcert Maaike Ouboter met ook verhalen'

ENSCHEDE - Een uitverkochte theater Kleine Willem in Enschede in oktober 2015 smaakte naar meer. Vandaar dat Maaike Ouboter (26) er met liefde weer speelt met haar nieuwe programma 'Vanaf nu is het van jou'. Dat doet ze samen met gitarist Bernard Gepken en wel op donderdag 5 april.

Help, er is niks! Dat dacht Maaike na de eerste theatertournee van En hoe het dan ook weer dag wordt. Ze had een plaat gemaakt, opgetreden en nu moest er nieuw materiaal komen. "Ik was stil gevallen," vertelt ze. "Het was een beetje op. Ik had zo veel gedaan, er was zo veel op me afgekomen."
Ze doelt op haar stormachtige succes na haar auditie met 'Dat ik je mis' bij het tv-programma De beste singer-songwriter van Nederland, waarbij ze in één klap haar naam vestigde als schrijver van breekbaar mooie Nederlandstalige popliedjes. Ze had tijd nodig, beseft ze achteraf. "Ik ben echt iemand die rust nodig heeft in mijn hoofd. Om voor een langere periode 'eruit' te stappen om weer tot nieuwe dingen te komen. Ik had voeding nodig en wilde nieuwe mensen ontmoeten. Dat is mijn hobby, haha. Zo'n eerste ontmoeting vind ik een bijzonder moment, ik kijk graag naar hoe mensen zich tot elkaar verhouden."

En dus bedacht Maaike een plan. Ze wilde op reis, maar niet zo maar, lukraak. Dus vroeg ze mensen in haar omgeving die indruk op haar hadden gemaakt, door wie zij weer geïnspireerd waren. Het liefst uit allerlei windstreken. "Ik heb mensen gevraagd die mij al van kinds af aan kennen, een oom en tante bijvoorbeeld, en een docent van het Jeugdtheaterhuis die mij geënthousiasmeerd heeft om zelf te gaan schrijven. Iemand die mij verder geholpen heeft in de muziek, maar ook het zusje van een vriendin die ik niet goed ken maar waarbij ik wel altijd onder de indruk was van haar verschijning. Al die verschillende mensen heb ik gevraagd: wie heb jij ooit ontmoet die indruk op jou heeft gemaakt? De mensen die zij noemden ben ik vervolgens gaan e-mailen: 'Hoi, je kent me niet, maar jij hebt ooit die en die geïnspireerd, mag ik jou ontmoeten en op je bank komen slapen?'" Dan lachend: "Nou, er zijn mensen die daar 'ja' op hebben gezegd."
En zo ging Maaike op reis in de zomer van 2016, door Europa en zelfs naar Israël – in Tel Aviv voor de ontmoeting met een Sudanese vluchteling – en Palestina, waar ze met een Nederlandse journalist op trok. En dat allemaal zonder vooropgezet plan of lijstje vragen.

En dat werkte: Maaike snoof letterlijk de geuren van diverse landen op en kwam thuis met een bak inspiratie. Ze kwam erachter dat sommige dingen in alle landen en culturen gelijk zijn: "Relaties bijvoorbeeld. Je verhoudt je op een bepaalde manier tot je ouders, tot je familie. Dat universele vond ik heel prettig om te ontdekken."

Over de voorstelling: "Dit programma gaat over ontmoetingen en het theater is voor mij de uitgelezen plek om daarover te vertellen. Ik vertel over drie mensen die ik tijdens mijn reis heb ontmoet en daar vloeien de liedjes uit voort als het ware. Zo is het echt een theaterconcert geworden met verhalen tussendoor.''

Het optreden van Maaike Ouboter, getiteld Vanaf nu is het van jou (vernoemd naar haar nieuwe plaat die voor de zomer verschijnt) vindt plaats op donderdagavond 5 april vanaf 20.30 uur in De Kleine Willem in Enschede.
Kaarten kosten 17,50 euro en zijn te koop via de website www.wilminktheater.nl.

Meer berichten