De blauwe kunsttafels van Henk Lassche.
De blauwe kunsttafels van Henk Lassche.

Bijzonder project in de galerij van Rijksmuseum Twenthe in Enschede

door Rijksmuseum Twenthe- ENSCHEDE - De galerij van het museum is afgelopen week omgetoverd tot een podium voor een bijzonder benefietproject, KUNSTtafelen. Liefst 26 Overijsselse kunstenaars werken mee aan deze tentoonstelling georganiseerd door de Rotary Enschede.

Naast de kunstenaars en de Rotary hebben ook andere personen en instellingen belangeloos hun medewerking verleend. Zo heeft Zorginstelling Humanitas Onder Dak voor deze tentoonstelling tafeltjes gemaakt. Zware tafeltjes, van beton en betonijzer zijn het geworden met een industriële look. Deze betonnen tafels zijn door de 26 kunstenaars onder handen genomen en getransformeerd in KUNSTtafelen. Van ruw beton naar inspirerende kunst.

Ieder van de deelnemende kunstenaars heeft natuurlijk een eigen manier van werken en de tafeltjes hebben dan ook allemaal een heel eigen karakter meegekregen. Van abstracte vlakverdelingen tot figuratieve voorstellingen: elk tafeltje vertelt haar eigen verhaal. Bij elkaar vormen ze een heel kleurrijk geheel in de gangen van het museum.

Boven elke tafel hangt ook nog een schilderij van de betreffende kunstenaar. Zo zijn er de 'Delfts blauwe' tafels van Inge Schenke, de 'I have a dream'-tafel van Kim van Norren en de zwart/witte 'schedelschat' tafel van Ivo Kamphuis. Ook heel bijzonder is de pop-arttafel van Rineke Engwerda, met 3D effect. Het zijn stuk voor stuk bijzondere objecten geworden, die een bezoek aan het museum zeker waard zijn. De galerij is inmiddels open voor publiek.

Maar deze tafeltjes staan niet zomaar in Rijksmuseum Twenthe. Op 8 april worden ze verkocht, geveild voor het goede doel. De opbrengst wordt gebruikt om jonge mantelzorgers in het zonnetje te zetten tijdens de Day of Dreams. Het is een project van de Rotary Enschede dat er voor zorgt dat jonge mantelzorgers een dag even geen zorg hebben voor ouders, broer of zus maar even lekker onbekommerd kunnen sporten, spelen en vooral genieten. Op 8 april om 11.00 uur start de veiling van de tafeltjes in de Gobelinzaal.

Aanwezig zijn op 8 april? Geef u dan nu op via kunsttafelen@rotaryenschede.nl en u ontvangt alle informatie. Aansluitend aan de veiling kunt u bovendien de opening meemaken van de twee nieuwe tentoonstellingen in Rijksmuseum Twenthe: Paula Modersohn-Becker: tussen Worpswede en Parijs en Bernard Heesen en de waanzin van de negentiende eeuw.

Het is op 8 april groot feest in het museum met een Waanzinnige Salon. Waan u even in het Parijs van 1900 en doe mee met alle activiteiten rondom deze twee prachtige tentoonstellingen.

Meer berichten