Helmert Woudenberg is binnenkort te zien in Hof 88 in Almelo. Foto: Sanne Helgenberger
Helmert Woudenberg is binnenkort te zien in Hof 88 in Almelo. Foto: Sanne Helgenberger

In Hof 88: Al vijftiende solostuk Helmert Woudenberg

ALMELO - Na zijn alom geprezen solo's over Fortuyn, Hitler en zijn grootvader, buigt Helmert Woudenberg zich in zijn vijftiende solo over het verhaal van Mozes. Op donderdag 1 maart vanaf 20.15 uur in Theater Hof 88 in Almelo is dit verhaal over rampspoed en ontberingen, maar ook over vrijheid, hoop en verandering te zien.

In Mozes vertelt Woudenberg hoe het joodse volk in Egypte het leven onmogelijk wordt gemaakt en op de vlucht slaat. God kiest de bescheiden Mozes om de exodus te leiden, maar die weet niet of hij de juiste man is om de opdracht tot een goed einde te brengen. Geplaagd door twijfels en onzekerheden leidt hij het joodse volk tijdens een jarenlange barre tocht door de woestijn, op zoek naar het beloofde land.

Mozes zet de huidige, door nood gedreven volksverhuizingen in een bijbels perspectief. Hoe is het om huis en haard te moeten verlaten, een onzekere toekomst tegemoet? Wat gebeurt er als de opluchting van het vertrek plaatsmaakt voor het wantrouwen waarmee de nieuwe omgeving je tegemoet treedt? Hoe pas je je aan? Hoe vind je rust, als je van onderdrukt volk opeens ongewenste vreemdelingen bent geworden?

Woudenberg maakte in de afgelopen jaren vele spraakmakende solotoneelvoorstellingen, waaronder 'De Hemel', 'De Hel' en de bijzonder goed ontvangen voorstelling 'Jezus'. Thema's als religie en de Tweede Wereldoorlog keren regelmatig terug in zijn werk. Kenmerkend voor de voorstellingen van Woudenberg is dat hij onderwerpen aankaart, maar nooit oordeelt in zijn voorstellingen. Dat laat hij aan het publiek over.

Kaarten kosten 19,50 euro. Zie www.hof88.nl

Meer berichten