De tentoonstelling Frankenstein in de Twentse Welle staat in het teken van de technologische toekomst met kunstmatige intelligentie, augmented reality en virtual reality. Deze spin is er ook bij.
De tentoonstelling Frankenstein in de Twentse Welle staat in het teken van de technologische toekomst met kunstmatige intelligentie, augmented reality en virtual reality. Deze spin is er ook bij.

Frankenstein in Twentse Welle: een tomeloze nieuwsgierigheid

ENSCHEDE - Museum TwentseWelle in Enschede presenteert vanaf de voorjaarsvakantie de tentoonstelling Frankenstein. De expositie staat helemaal in het teken van de technologische toekomst met kunstmatige intelligentie, augmented reality en virtual reality.

Op zondag 25 februari opent Victor van der Chijs, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente, de nieuwe tentoonstelling en neemt hij het eerste exemplaar van het boek 'De Vrolijke Frankenstein' in ontvangst. De feestelijke opening wordt voorafgegaan door onder meer een inhoudelijk programma met moderator Martijn van Calmthout en de mogelijkheid tot het maken van een echte thrillride in de Neurotransmitter 3000 van ontwerper Daniel de Bruin.

''Tomeloze nieuwsgierigheid naar een wereld vol technologie gaat hand in hand met een diep gevoelde angst voor diezelfde nieuwe wereld'', aldus het museum. ''Want wat zou dat voor ons, de mens, betekenen? Deze vraag wordt tijdens Frankensteins Talkshow op zondag 25 februari van verschillende kanten belicht door moderator Martijn van Calmthout die in gesprek gaat met filosoof Martijntje Smits, filmrecensent Kevin Toma, techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek en het publiek.''

Naast Frankensteins Talkshow worden op de gratis toegankelijke openingszondag nog veel meer activiteiten gehouden voor jong en oud. Zo geven studenten van de Design Academy Eindhoven rondleidingen door 'Franky's Supermarket' en geeft techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek een kindercollege. Bij de RobotLove Academy leer je hoe je robots programmeert en met ontwerpers Edwin Dertien en Eibert Draisma maak je robots en Battery Eating Spiders (BES). Voor de durfals is er de Neurotransmitter 3000 van ontwerper Daniel de Bruin. Deze kunstattractie (''je gaat zelfs over de kop'') zoekt de grenzen van je lichaam op en wordt aangestuurd door je eigen biometrische data.

Tweehonderd jaar geleden publiceerde Mary Shelley haar roman 'Frankenstein', een prachtig verhaal over mens en technologie waarvan de vraagstelling actueler is dan ooit. Met Frankenstein viert Museum TwentseWelle dit bijzondere jubileum. Dat doen we samen met Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Ook daar opent een tentoonstelling Frankenstein (vanaf 16 maart), met een heel eigen thematiek. Bij de tentoonstellingen verschijnt 'De Vrolijke Frankenstein', een bomvol boek vol artikelen, bespiegelingen, columns, quizzen en interviews. Het boek is te koop in een van de musea voor 5 euro.

Van 24 februari tot en met 4 maart is het voorjaarsvakantie en biedt TwentseWelle een uitgebreid programma aan bij de nieuwe tentoonstelling. Zo kun je de hele week de thrillride uitproberen in de Neurotransmitter 3000 of aan de slag in de werkplaats van het museum. Je maakt daar een hartslagmeter, een Battery Eating Spider of Bibberbots.
Op dinsdag 27 februari en donderdag 1 maart is Jan Doodle aanwezig en kunnen kinderen meedoen aan zijn populaire workshops doodle tekenen. Dit keer gaat hij robotdoodles tekenen.
Op woensdagmiddag 28 februari geeft Edwin Dertien een inloopworkshop robots bouwen en op vrijdagmiddag 2 maart geeft kunstenares Mirna Limón een inloopworkshop skeletten en robots tekenen.

Meer berichten