Richard van Hooijdonk staat op dinsdagavond 13 maart met het theatercollege Welcome to the Future in het Wilminktheater in Enschede. 
Richard van Hooijdonk staat op dinsdagavond 13 maart met het theatercollege Welcome to the Future in het Wilminktheater in Enschede. 

Trendwatcher laat bezoekers Wilminktheater toekomst (bijna) echt vóelen

ENSCHEDE - Wie een blik in de toekomst wil werpen, ontkomt niet aan Richard van Hooijdonk. De futurist en trendwatcher is een veelgevraagde gast in RTL Boulevard en RTL Late Night en presenteerde het BNR-programma Mindshift. Nu komt Van Hooijdonk op dinsdag 13 maart naar het Wilminktheater in Enschede met een voorstelling die laat zien hoe de toekomst waarin wij leven, werken en ondernemen er uit ziet.

"De techniek biedt niet alleen mogelijkheden om de toekomst beter te voorspellen", legt hij uit. "Maar óók vooral om de toekomst beter te laten zien." Zijn theatershow bestaat niet uit een saaie lezing met een paar plaatjes; het is een interactieve ervaring vol 3D-modellen, augmented reality, concrete voorbeelden en echte journaalbeelden die laten zien hoe verder gevorderd bepaalde technieken al zijn.

Een fascinatie met de toekomst heeft Van Hooijdonk al zijn hele leven. De ontwikkelingen in deze moderne tijd zijn bijna niet bij te benen. "Wie tien jaar geleden had gezegd dat Tesla of Uber heel groot zou worden, had ik uitgelachen. Nu is Uber het grootste vervoersplatform en rijden er honderdduizenden Tesla's rond." De futurist heeft een team van dertig onderzoekers onder zich die alle trends en ontdekkingen over de hele wereld bijhouden.

Tijdens zijn avondvullende programma komen talloze actuele thema's aan bod. "In het blokje gezondheidszorg laat ik zien hoe robotchirurgen in theorie al in staat zijn om operaties tot een goed einde te brengen. Of ik toon aan hoe we door gezond eten op korte termijn een veel hogere leeftijd kunnen bereiken." Hoewel er nog veel maatschappelijke discussie is over genetische manipulatie van menselijke cellen, is de opmars niet te stoppen, bepleit Van Hooijdonk. "En 3D-printers kunnen gaan helpen ziektes of aandoeningen te verhelpen en mensen gezonder maken. Er bestaat al een uitgeprinte 3D-huid met huidcellen die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn." De presentator heeft zelf ook twee chips in zijn lichaam laten implanteren die zijn welzijn doorlopend monitoren.

In de voorstelling komt ook wonen in de toekomst uitgebreid aan bod. "Huizen worden steeds slimmer", legt de populaire futurist uit. "De opmars van groene energie biedt zoveel nieuwe kansen: zo is er al verf waar zonne-energie uit gewonnen kan worden. En dankzij nieuwe technieken worden de huizen ook veel veiliger." Verder fantaseert de presentator door over de vragen wanneer wonen op Mars mogelijk wordt en of er ooit steden in de zee zullen verrijzen. "Het lijkt nog verre toekomstmuziek. Maar dat soort ontwikkelingen gaat sneller plaatsvinden dan de meeste mensen durven te vermoeden."

Elk onderdeel van de voorstelling gaat gepaard met een multimediale presentatie met beeld en geluid. "Een betoog over de toekomst komt veel beter over als je mensen daadwerkelijk meetrekt in wat je vertelt", legt Van Hooijdonk uit. "Daar ga ik heel ver in. Ik laat mensen in de zaal daadwerkelijk de toekomst vóelen: het is een trip van twee uur die ze naar adem moet doen happen." Zo gaat het publiek ervaren hoe een snelweg er over een paar decennia uit zal zien. "Binnen vijftien jaar zullen de zelf rijdende voertuigen de weg overnemen. En dat geldt niet alleen voor auto's; er rijden nu ook al treinen, metro's en schepen zonder machinist. Ik toon bijvoorbeeld beelden van een geslaagd experiment met onbemande treinen in Kopenhagen."

In het laatste deel probeert Van Hooijdonk grote maatschappelijke vraagstukken te beantwoorden met behulp van zijn informatie over de toekomst. "Kennis is macht", legt hij uit. "Het voorspellen van trends is niet vrijblijvend; we moeten er als maatschappij wel anticiperen op wat wij weten. Als de techniek een grotere rol gaat spelen in de inrichting van ons huis of onze gezondheid, betekent dat ook dat er hackers die er misbruik van gaan maken. Als we daar niet op voorbereid zijn, gaat zo'n snelle ontwikkeling gigantische sporen nalaten in de samenleving."

De avond in het Wilminktheater op dinsdag 13 maart begint om 20.00 uur. Kaarten zijn te koop vanaf 17,50 euro. Kijk ook op de website www.wilminktheater.nl.

Meer berichten