Een gedeelte van een werk uit 1900-1005 van Redon genaamd Composition Fleurs.
Een gedeelte van een werk uit 1900-1005 van Redon genaamd Composition Fleurs.

Japan geniet van kunst uit Twente

TWENTE - door Rijksmuseum Twenthe - Op dit moment zijn er heel veel werken uit onze collectie op reis. Sommige werken zijn nu te zien in Dordrecht, of in Munster of Utrecht. Deze week gaat er echter een tentoonstelling open in Tokyo met een schilderij van Rijksmuseum Twenthe.

Van 8 februari tot en met 20 mei is in het Mitsubishi Ichigokan Museum in Tokyo de tentoonstelling The Flora of Odilion Redon: Botanist or interior Decorator? te zien. Met één van onze Redon's namelijk Composition: Fleurs uit 1900-1905.

De reis van deze Redon begon al op maandag 29 januari. Samen met een koerier van het museum eerst op weg naar Brussel en vandaar uit met het vliegtuig naar Tokyo. Natuurlijk is de Redon goed verpakt in een eigen transportkist en wordt heel voorzichtig behandeld. De koerier gaat mee om de kist aldaar weer uit te pakken en het werk te overhandigen aan het museum. De conditie van het schilderij wordt dan vastgesteld en het werk wordt onder haar supervisie opgehangen.

Iedereen in het museum is natuurlijk best een beetje jaloers; zo'n reis willen we allemaal wel maken. En straks, als de tentoonstelling ten einde is, gaat ze weer naar Tokyo om het schilderij op te halen. Allemaal op kosten van Japan natuurlijk.

Wat maakt onze Redon zo belangrijk dat er helemaal uit Tokyo belangstelling voor is? Odilon Redon (1840-1916) was een Frans kunstschilder wiens werk wordt ingedeeld bij het symbolisme. De latere surrealisten als Joan Miró en Hans Arp beschouwden Redon echter als grondlegger van het surrealisme.

De loopbaan van Redon was zeker niet éénduidig en altijd even succesvol. Hij begon als tekenaar in zwart/wit en hij maakte duistere steendrukken. Feeën, monsters en andere fantasiefiguren vervulden een hoofdrol.
Pas na zijn 40ste levensjaar kreeg hij enige bekendheid met dit duistere werk. Het was echter pas na een ernstig ziekbed in 1895 dat het palet van Redon opeens veel vrolijker en kleurrijker werd. Hij was toen al 55 jaar. Met deze lichte schilderijen en pastels begon voor Redon ook de roem. Ook zijn symbolische, donkere werk werd nu gewaardeerd. Onze Redon is van 1900-1905, zijn vrolijke periode, kleurrijk en ook bijna abstract.

Er zijn veel Redons in Nederland. Helene Kröller-Müller verzamelde zijn werk en Andries Bonger (1861-1936) verzamelde zijn werk en was ook bevriend met Redon. Beiden hadden een hele grote collectie. Onze Redon is aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt. Het fleurige werk is nu dus een paar maanden op reis.

Kijk ook eens op de website www.rijksmuseumtwenthe.nl

Meer berichten