Een scene met Huub Stapel uit Vastgoed B.V. dat op 9 en 10 februari in het Wilminktheater in Enschede te zien is. Foto's: Tom Sebus
Een scene met Huub Stapel uit Vastgoed B.V. dat op 9 en 10 februari in het Wilminktheater in Enschede te zien is. Foto's: Tom Sebus

Vastgoed B.V. in Wilminktheater met Jörgen Raymann: Het is echt een bucketlistding

ENSCHEDE - De Vastgoed B.V. is een toneelvoorstelling over 'liegen en bedriegen voor gevorderden'. Op vrijdag 9 en zaterdag 10 februari is het stuk te zien in het Wilminktheater in Enschede. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Huub Stapel en Jörgen Raymann.

Jörgen maakt in Vastgoed B.V. zijn debuut als toneelacteur. Auditie hoefde hij niet te doen. "Ik vind het heel spannend om toneel te spelen. Het is allemaal nieuw voor mij. Ik kom uit zo'n andere wereld, als cabaretier. Ja, thuis acteer ik geregeld als ik te laat ben. Maar het is toch anders hè, zo op een podium. Stond ik ineens naast grand dame Stapel. Slechter kon ik het niet treffen natuurlijk."
Huub: "Hopeloos."
Jörgen: "Hij is altijd heel erg aardig voor me."
Huub: We passen goed op hem."
Jörgen: Ik dacht eerst: sta ik daar straks een beetje te klooien tussen al die topacteurs, als dat maar goed gaat."
Huub: "Het gaat dus ontzettend goed. Hij maakt echt reuzensprongen."
Jörgen: "Klinkt het raar als ik zeg dat er een droom uitkomt? Het is echt een bucketlistding voor mij."

Vinden jullie het niet jammer dat er geen vrouwen meespelen?
Jörgen: "Nee hoor. Ik zou niet zonder ze kunnen, daar niet van, maar deze tempel van testosteron is een feest."
Huub: "We hebben een goed clubje mannen bij elkaar. Echt leuk."

Valt weinig te lachen zeker?
Jörgen: "Grafstemming. Wat dacht je anders met hem erbij."
Huub: "Ja, dat is afzien. Nee, serieus, we lachen ontzettend veel. Zowel tijdens het spelen - het stuk is behoorlijk komisch - als daarbuiten, in de kleedkamer en zo."
Jörgen: "En in de WhatsAppgroep."
Huub: "Aan het toneel wordt altijd wel veel gelachen, hoor."
Jörgen: "Voor ik hier aan begon, had ik een vertekend beeld van de toneelwereld. Ik dacht dat het beetje ons kent ons zou zijn; high brow, neerkijken op de rest. Daar heb ik bij deze mannen nog niets van gemerkt. Ik voel me comfortabel en veilig. Het is echt een warm bad."

Zit er ergens iets van gewetenswroeging bij iemand in het stuk?
Jörgen: "Even denken. Nee."
Huub: "He-le-maal niets. Je kijkt naar opgeblazen egootjes die je volgt op hun zelfzuchtige, eenzame weg naar beneden. Totaal vervreemd van zichzelf en elkaar."
Jörgen: "Ik denk dat het publiek behoorlijk gemankeerd naar buiten loopt. Misschien moeten we het nummer van Stichting Korrelatie vermelden achterop het programmaboekje."

Toen ik het verhaal las, dacht ik: hoe zouden die mannen slapen?
Huub: "Heel slecht, denk ik. Tenzij ze elke dag een paar uur yoga doen."
Jörgen: "Ik denk juist dat ze prima slapen. Liegen is voor hen zoiets als ademen. Het gaat ze zo makkelijk af. Er rinkelt allang geen morele wekker meer."
Huub: ''Dat is waar. Het is superieur, existentieel liegen. Net als acteren eigenlijk. Ik zit me tijdens het stuk ook steeds te verkneukelen om mijn eigen valsheid. Kan ik nog iets naarders verzinnen om een ander in het pak te naaien? Het is natuurlijk een verschrikking om zo te leven, maar het is heerlijk om te spelen."

Zie www.wilminktheater.nl

Meer berichten