Ronnie Filart in zijn tot huisbioscoop omgebouwde kelder. Hij wil met crowdfunding 1,7 miljoen binnenhalen om een volwaardige bioscoop in Tubbergen op te zetten.
Ronnie Filart in zijn tot huisbioscoop omgebouwde kelder. Hij wil met crowdfunding 1,7 miljoen binnenhalen om een volwaardige bioscoop in Tubbergen op te zetten.

Word nú vriend en bouw ook mee aan bioscoop in Tubbergen

Tubbergen - Een echte bioscoop in Tubbergen. Ronnie Filart is er van overtuigd dat het geen droom blijft. De Tubbergenaar heeft daarvoor 1,7 miljoen euro nodig. En het mooie is: iedereen kan door vriend te worden investeren in dit bijzondere project (en krijgt er dan ook nog een heleboel voor terug).

Noabers, zoals de naam van de bioscoop wordt, moet ergens eind volgend jaar worden geopend op de plek waar nu de bibliotheek is gevestigd. De bezoekers kunnen dan terecht in twee zalen met 94 en 104 stoelen. Denk echter niet dat het een veredelde buurtbioscoop wordt. Het moet een volwaardig complex worden. Om er een echt uitje van te maken, wordt er flink uitgepakt met een grand café en terras. Extra bijzonder worden de interactieve ramen van het café. Daarop kan van alles worden vertoond. Denk daarbij aan trailers van films. Ook adverteerders kunnen hun boodschap interactief op beeld brengen.

Op de website www.noabers-tubbergen.nl. staat een introductiefilm hoe het complex er straks uit gaat zien.

Of het plan realistisch is? Zeker wel volgens Ronnie. ''Nu gaan elke week al achthonderd inwoners uit de gemeente naar een bioscoop in de regio'', zegt hij. ''Tubbergen ligt ook mooi centraal voor bezoekers uit de rest van Twente. Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat er meer dan voldoende animo is om een volwaardige bioscoop in Tubbergen op te zetten. En wat te denken van Duitsland? We zien Duitsers en Nederlanders die over de grens wonen graag als bezoekers. Het zijn tenslotte ook noabers.''

Wie bij Ronnie thuiskomt in Tubbergen ziet dat hier een filmliefhebber woont. Vooral zijn compleet verbouwde kelder ademt film. Er staat een rij luie stoelen voor een enorm scherm. Achter die stoelen heeft hij heel wat computers en beeldschermen staan voor onder meer het monteren van en het digitaliseren van films.

Terug naar bioscoop Noabers. Met crowdfunding moet het meeste geld van de benodigde 1,7 miljoen euro binnen worden gehaald. Ronnie wil zo min mogelijk van de bank lenen. Om die crowdfunding een succes te maken, is er elke maand een actie. Zo is februari dé maand om vriend te worden. Wie vriend wordt, krijgt 25 procent korting op consumpties en entreebewijzen en dat al naar gelang de duur van de vriendschap (drie of één jaar). ''Ook wanneer u alleen een consumptie wilt nuttigen op het terras of in het grand café, zonder bezoek aan een film of een voorstelling'', aldus Ronnie. Voor bedrijven en organisaties zijn er vriendenpakketten met onder meer bioscoopreclame en uitingen op de interactieve ramen in het grand café. Bij het digitaliseren van meerdere 'eigen' films of een reportage van www.filmart.nl kan men ook automatisch vriend worden.

Noabers is uniek volgens Ronnie. ''Ouderwetse gezelligheid in een nieuw jasje is het credo. Of er een kaartautomaat komt? Nee, natuurlijk niet. Hoe onpersoonlijk wil je het hebben? Bezoekers moeten zich al direct welkom voelen en er een heus avondje uit van maken. Modern zijn onder meer de interactieve ramen. En de films natuurlijk. Dat zijn de allernieuwste. ''En overdag draaien we voor senioren klassiekers uit de jaren zestig. Heel gezellig wordt dat. Bij de koffie doen we dan een gebakje.'' Ronnie: ''Wanneer het bioscoopproject toch niet doorgaat vóór 31 december 2019, dan krijgen de vrienden het geïnvesteerde geld gegarandeerd terug, inclusief rente.'' Maar voor iemand die zoveel bevlogenheid toont om een bioscoop op te zetten, is welhaast ondenkbaar dat de droom niet uitkomt.

Word vriend van Noabers

Ronnie Filart heeft een speciale website opgezet met meer informatie om te vriend te worden: www.noabers-tubbergen.nl. Op www.facebook.com/bioscoop tubbergen staan nog meer acties.

Meer berichten