Een deel van een schilderij van Alexander Roslin met Marie Puissant (1745-1828) in de hoofdrol. Foto: Rijksmuseum Twenthe
Een deel van een schilderij van Alexander Roslin met Marie Puissant (1745-1828) in de hoofdrol. Foto: Rijksmuseum Twenthe

In Rijksmuseum Twenthe: Bijzonder portret van heel rijke dame in het

Enschede - door Rijksmuseum Twenthe De achttiende eeuw is een drukke tijd voor portretschilders. Als je het kon betalen, liet je een afbeelding van jezelf produceren. Natuurlijk was maar een klein deel van de bevolking rijk genoeg om een portret te laten maken. Toch zijn er heel veel portretten geschilderd ook door wat mindere schilders, je komt ze nu nog regelmatig tegen op Catawiki en zelf in de kringloopwinkel.

Een van de belangrijkste en meest gevierde portretschilders uit de achttiende eeuw was Alexander Roslin. De Zweedse kunstenaar begint in 1745, na zijn opleiding in Stockholm, aan een internationale loopbaan waarbij hij als portrettist langs de Europese vorstenhuizen trekt. In 1752 wordt hij geïntroduceerd bij de Franse koning en vestigt hij zich in Parijs. Daar begint Roslin een heel succesvol atelier. Iedereen van naam die in Parijs op bezoek is, wil door hem een portret van zichzelf laten maken.

Een paar jaar geleden was er in Rijksmuseum Twenthe een heel succesvolle tentoonstelling met talrijke schilderijen van deze befaamde portrettist. De eerste tentoonstelling ooit van Roslin in Nederland. De aanleiding waren de twee prachtige portretten in onze collectie. Als enig museum in Nederland heeft Rijksmuseum Twenthe gracieuze portretten van Roslin in haar bezit, namelijk van het echtpaar Marie Hamelin en Marie Puissant. Zij werden in 1781 door Roslin vereeuwigd in Parijs. Het echtpaar behoorde tot de kring rondom de Franse koning die het goed voor elkaar had. De luxueuze, glanzende kleding en de sprekende, levendige gezichten dragen bij aan het beeld van welvaart en goede smaak.
Marie Puissant (1745-1828) was van huis uit uitermate rijk. U kent wellicht de uitdrukking 'puissant rijk'? Nu, dat komt door haar vader die in de achttiende eeuw verantwoordelijk was voor het innen van alle belastingen in Frankrijk. Dit uitermate lucratieve baantje maakte hem en zijn familie tot een van de rijkste en ook meest gehate familie in de achttiende eeuw. De belastingdruk was uitermate hoog om alle oorlogen én uitspattingen van het Franse hof te kunnen bekostigen. Het volk kwam in opstand in 1789 met de Franse Revolutie tegen dit systeem. Vele door Roslin geportretteerde edelen en rijken eindigden onder de guillotine. Ons echtpaar wist de dans te ontspringen door op tijd te vluchten uit Parijs.

Meer over Roslin staat op www.collectie.rijksmuseumtwenthe.nl

Meer berichten