Werlen van Verspronck: portretten van man en vrouw uit 1641.
Werlen van Verspronck: portretten van man en vrouw uit 1641.

Groot restauratieproject van start in Rijksmuseum Twenthe

ENSCHEDE - De twee prachtige portretten van Verspronck worden woensdagochtend 17 januari weggehaald uit de tentoonstelling De Gouden Eeuw van Twenthe in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Sinds 1957 behoren deze portretten tot de topstukken van het museum. Ze zijn echter heel erg toe aan een opfrisbeurt zodat beide portretten komend najaar kunnen stralen in de tentoonstelling Lief en Leed.

Johannes Cornelisz. Verspronck was een beroemd portretschilder uit Haarlem. Ergens rond 1602 is hij geboren en zijn hele leven is hij in Haarlem blijven wonen. Zijn belangrijkste opdrachtgevers waren rijke burgers en die waren er genoeg in de Gouden Eeuw. Er zijn ongeveer honderd portretten van zijn hand bewaard gebleven, vaak individuele portretten maar ook enkele groepsportretten. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een aantal portretten in haar collectie maar ook in bijvoorbeeld het Frans Hals museum in Haarlem is werk van Verspronck te bewonderen. In Enschede hangen sinds 1957 twee portretten, een man en een vrouw, geschilderd in 1641.

De geschiedenis van deze Enschedese portretten is heel bijzonder. Ergens aan het begin van de twintigste eeuw werden er op een veiling maar liefst vier portretten van Verspronck te koop aangeboden. Onze man en vrouw, hun dochter en het portret van opa. Dat de portretten bij elkaar hoorden was duidelijk alleen is ook op de dag van vandaag nog steeds onduidelijk welke familie er is afgebeeld. De dochter werd aangekocht voor het Rijksmuseum Amsterdam. Het beroemde Meisje in het blauw siert nu zelfs de eregalerij aldaar en wordt gezien als het mooiste kinderportret van onze Gouden Eeuw. Ze werd bijna honderd jaar geleden bruut gescheiden van de rest van haar familie. In 1957 kreeg Rijksmuseum Twenthe de mogelijkheid om de twee portretten van haar ouders te kopen en sindsdien zijn ze gelukkig alle drie weer in Nederlands maar wel erg ver van elkaar verwijderd.

Maar daar komt verandering in. Vanaf september worden vader, moeder en dochter weer herenigd in Enschede voor de tentoonstelling Lief en Leed. Natuurlijk moeten onze portretten er dan op hun allerbest uitzien. Hun dochter heeft als eerder een restauratie ondergaan en ziet er stralend uit. Dat gaat nu ook gebeuren met vader en moeder. De vergeelde vernislaag wordt verwijderd, daar waar nodig zullen kleine restauraties worden verricht en dan zijn beide portretten nog mooier dan nu. Klaar voor de hereniging in september.

Het hele restauratieproces is te volgen via onze website www.rijksmuseumtwenthe.nl

Meer berichten