Stanley Burleson kruipt samen met Freek Bartels in de huid van Sammy Sammy Davis jr. in de musical 'From Sammy with Love' dat onder meer te zien is in het Theaterhotel Almelo.
Stanley Burleson kruipt samen met Freek Bartels in de huid van Sammy Sammy Davis jr. in de musical 'From Sammy with Love' dat onder meer te zien is in het Theaterhotel Almelo.

Musical over Sammy Davis jr: Het verhaal blijft actueel

ALMELO - Sammy Davis jr. zal menigeen bekend in de oren klinken. Dit seizoen is het leven van deze spraakmakende alleskunner in de musical 'From Sammy with Love' gegoten en onder meer te zien in het Theaterhotel Almelo.

Stanley Burleson kruipt samen met Freek Bartels in de huid van Sammy. Speciaal voor 'From Sammy with Love' reisde Stanley af naar Stockholm waar de musical al wordt opgevoerd. "Op dat moment had ik al 25 jaar ervaring achter de kiezen. Ik heb veel gezien, gemaakt en gedaan, dus ik sta niet snel op de stoelen om te gillen omdat iets zó goed is. Maar met dit stuk wist ik het eigenlijk al binnen 10 minuten: dít wil ik doen. Dit verhaal is in al zijn eenvoud en eerlijkheid precies waar theater over gaat. We zijn natuurlijk gewend bij musicals om grote decors neer te zetten, maar soms is het goed om te zien waar het écht om gaat." Daarmee vervolgt hij: "Het is een stuk voor twee jongens. Die twee jongens hebben één bolhoed. Eigenlijk wisselen zij die hoed steeds af. Ze spelen dus allebei gedurende het stuk Sammy Davis jr. en de ander speelt dan alle andere personages: Frank Sinatra, de vader, de oma en uiteindelijk misschien ook zijn Zweedse vrouw."

Ergens herkent Stanley zich wel in Sammy, al wil hij zichzelf er niet al te veel mee vergelijken. "De stijl van Sammy's muziek spreekt me heel erg aan. Het past bij mij en bij wat ik doe. Een groot verschil tussen Sammy en mij is echter dat ik absoluut wél kies voor mijn privéleven. Sammy heeft in zijn leven een tijd meegemaakt waarin veel discriminatie voorkwam. Wij spiegelen dat naar het nu. Het verhaal blijft altijd actueel. Het gaat over mensen, relaties, verschillende rassen en wat dat doet met een wereldster. Je moet je voorstellen dat toen hij met een blonde Zweedse vrouw trouwde, zijn concerten in Amerika vaak werden bedreigd. Dat zijn dingen waar we vandaag de dag nog steeds mee te maken hebben."

Stanley en Freek zijn geen onbekenden van elkaar. "Ik heb veelal de choreogra?e verzorgd voor de producties waarin Freek speelde. Het is leuk om een keer een hele tour met hem te mogen doen, want we hebben een heel goede klik. Veel gedeelde humor en allebei liefde voor het vak. Ik denk dat, gezien het feit dat Freek meedoet, er ook een jongere generatie geïnteresseerd zal raken in deze voorstelling en op die manier de muziek en Sammy leren kennen. Ik denk oprecht dat je heel blij bent dat je deze man alsnog leert kennen." Stanley nodigt dan ook iedereen uit om te komen kijken.

From Sammy with Love is op zaterdag 13 januari te zien in Theaterhotel Almelo. Kaarten zijn verkrijgbaar via de site www.theaterhotel.nl.

Meer berichten