Schrijver Claus Brockhaus heeft met Villa Twente een historische familieroman geschreven over vier generaties van de familie Scholte.
Schrijver Claus Brockhaus heeft met Villa Twente een historische familieroman geschreven over vier generaties van de familie Scholte.

Claus Brockhaus' nieuwe meesterwerk

TWENTE -  De Twentse thrillerschrijver Claus Brockhaus heeft met Villa Twente een historische familieroman geschreven. De roman Brockhaus gaat over vier generaties van de familie Scholte.

Johan Scholte, zoon van een Enschedese wever, gaat in 1922 naar de nieuwe ambachtsschool, om niet net als zijn vader in de fabriek te hoeven werken. Hij begint in de jaren dertig als timmerman. Zijn zoon Hendrik wordt in de jaren zestig aannemer en diens zoon John dertig jaar later projectontwikkelaar. Na de crisis in de bouw van de laatste jaren lijkt de firma op een faillissement af te stevenen.

Brockhaus: ''Waarom een roman? Ik heb gezocht naar een vorm waarin ik het verleden en het heden van Twente met elkaar kon verbinden. In een thriller ben je als schrijver beperkt door het plot; in een familieroman kun je de verschillende generaties en karakters veel meer uitdiepen. In Villa Twente, het familiehuis, komen die generaties letterlijk bij elkaar. Ik heb de villa op de grens van Hengelo en Enschede geplaatst om daarmee ook over de notoire verschillen in geaardheid tussen die gemeentes te kunnen schrijven. Het huis dat op de cover van het boek staat, was overigens de oorspronkelijke Villa Van Heek aan de Oldenzaalsestraat in Enschede, ook bekend als het Witte Huis. In de villa ligt de bijna tachtigjarige Hendrik Scholte op sterven. Hij zadelt zijn kinderen en kleinkinderen op met een familiegeheim dat zijn wortels heeft in de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitsers op vliegveld Twente een Fliegerhorst beheerden.''


Twente kent volgens de schrijver veel bouwondernemingen die ongeveer dezelfde ontwikkeling hebben doorgemaakt als Brockhaus' fictieve familiebedrijf. ''Wessels, De Groot, Koopmans, Ter Steege. Ik heb geen van die bedrijven als voorbeeld genomen, maar me er wel door laten inspireren. Na het wegvallen van de textiel werd de bouw de belangrijkste industrie in Twente. En vooral de familiebedrijven. Een ander voordeel van een familieroman is dat je er niet mee op hoeft te houden als de moord is opgelost. Dat ben ik ook niet van plan, want ik ben nog lang niet uitgeschreven over de Scholtes. Ik heb in het boek al lijntjes gelegd naar de makelaardij en interieurwinkels, maar ik wil het ook hebben over nieuwe kansen voor Twente op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Want net als dat gold voor mijn thrillers, moet ook deze roman een realistisch en actueel beeld schetsen van de regio, herkenbaar voor streekgenoten, maar ook een aangename kennismaking voor mensen die Twente nog niet kennen.''

Villa Twente van Claus Brockhaus is onder meer verkrijgbaar bij Boekhandel Broekhuis of via de uitgever www.kanaaltwente.nl.

Meer berichten