Nicole Haverkort met zoon Bart: "Studeren is niet Bart's grootste hobby, hij had meer met de praktijkvakken. Dit is zijn eerste jaar op Smeot en hij is enthousiast. Die opleiding ligt hem." Foto: Haverkort
Nicole Haverkort met zoon Bart: "Studeren is niet Bart's grootste hobby, hij had meer met de praktijkvakken. Dit is zijn eerste jaar op Smeot en hij is enthousiast. Die opleiding ligt hem." Foto: Haverkort

Bart Haverkort (16) ziet z'n kans in technische beroepen

GEESTEREN - 's Morgens voor zeven uur stapt Bart Haverkort op de fiets, vanuit het buitengebied van Geesteren op weg naar Smeot, de MBO-vakschool voor Metaal, Mechatronica en Elektrotechniek in Hengelo. "Hij fietst naar de bushalte, pakt de bus, dan de trein, dan weer de bus en dan is hij er, ruim een uur reistijd", vertelt moeder Nicole Haverkort-Blenke. "Hij maakt best lange dagen, hij is pas tegen zessen terug. Maar we horen hem niet klagen."

En dat laatste heeft volgens Nicole alles te maken met de opleiding die haar 16-jarige zoon volgt: eerste monteur elektrotechnische systemen, BOL niveau 3.

"Bart komt van het Canisius in Tubbergen, richting VMBO K. Daar bestonden de vakken veelal uit theorie, maar ook een wat uitgebreider praktijkgedeelte. Studeren is niet zijn grootste hobby, hij had meer met de praktijkvakken. Dit is zijn eerste jaar op Smeot en hij is enthousiast. Die opleiding ligt hem. Hij komt met mooie cijfers thuis: vaak een 7 of hoger."

Bart is geen type voor achter een iPad of playstation. Zijn ouders weten dat. "Hij is een jongen van de praktijk. Toen hij klein was timmerde hij met zijn opa. Nu knapt hij als hobby brommers op. Dat vindt hij mooi. Vanaf zijn veertiende werkt hij op de boerderij van de buren. Als het even kan melkt hij daar 's avonds de koeien. Hij helpt ook wel eens in onze Keurslagerij in Vrie- zenveen. Hij kan zijn handjes laten wapperen. En daar zijn wij als ouders trots op. Kinderen met praktisch inzicht zijn veel waard in deze maatschappij."

Nicole zet een mini-trike op tafel, op zonne-energie, met piepkleine zonnepaneeltjes en van alles er op en aan én zelf gefreesd. "Een 10 kreeg hij er voor. Ze kregen een tekening en daarmee moesten ze aan de slag. Bart heeft weinig moeite om tekeningen te lezen. Hij ziet het zo." Lachend: "De genen van beide opa's."

Doordat Bart hiervoor VMBO K deed had hij al een goede basis voor deze opleiding, juist omdat daar wat meer aandacht is voor de praktijk. "Bart koos zelf voor deze opleiding en deze school. Hij heeft het er naar zijn zin. Het is heel belangrijk dat je kunt doen wat je leuk vindt. We denken dat hij nu echt op zijn plek zit."

In november begon Bart met zijn eerste stage. "Officieel hoeven ze nu nog niet met stages te beginnen, maar Bart wil dat graag. Hij wil verschillende bedrijven zien." In principe kan Bart in de zomer van 2020 deze opleiding afgerond hebben. Nicole: "Het vooruitzicht op werk schijnt bijzonder goed te zijn. Er wordt meer werk door computers en robots gedaan, en die moeten aangestuurd, gerepareerd en onderhouden worden. Dat wordt zijn werk. Hij zei deze week nog: 'Straks kan ik misschien wel de machines in onze slagerij repareren.' "

Meer berichten