Logo thuisintwente.nl


Erik Slagers weet alles over veilig wonen en adviseert klanten dagelijks over inbraakbeveiliging, brandbeveiliging en alle andere zaken die komen kijken bij veilig en comfortabel wonen.
Erik Slagers weet alles over veilig wonen en adviseert klanten dagelijks over inbraakbeveiliging, brandbeveiliging en alle andere zaken die komen kijken bij veilig en comfortabel wonen. (Foto: Debby Koehorst)

Bauhaus: Hét moment voor woningbeveiliging

TWENTE - De gemiddelde Nederlandse achterdeur is slecht beveiligd, kopten kranten onlangs. Maar hoe beveilig je die dan? Eigenlijk met heel simpele oplossingen die prima zelf te installeren zijn. Dat geldt bovendien voor alle huisbeveiligingen, leren we in de Veilig Wonenstraat van Twentes nieuwste bouwmarkt Bauhaus Twente in Hengelo. Verdiep je er even in en je beschikt over een goed beveiligde woning.

Vooropgesteld: veilig wonen is meer dan alleen inbraakbeveiliging. Het omvat ook veiligheidsmaatregelen zoals brand- en CO-melders, brandblussers, hangsloten en brandveilige kluizen. "Die beveiliging heb je zelf in de hand. Wat een inbreker doet, niet. Maar je kunt ze het heel moeilijk maken," stelt Erik Slagers.
Slagers (42) is teamleider op de afdeling ijzerwaren, gereedschappen en nautica. De Bornenaar die tegenwoordig in Bad Bentheim woont, heeft ook de afdeling Veilig Wonen in zijn portefeuille.

"Er zijn twee piekmomenten als het gaat om veilig wonen: het is extra druk in de vakantieperiode én tijdens de donkere dagen. Dat zijn de momenten dat klanten gaan nadenken over huisbeveiliging."
Ook komen er veel klanten van wie de verzekeraar eisen stelt aan veilig wonen. Die woningen moeten voorzien zijn van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Bauhaus heeft veel producten die daar aan voldoen.


Er zijn ontelbaar veel manieren om een woning te beveiligen. Sommige oplossingen zijn heel simpel, zoals de anti-klimstrips. Dat zijn dunne kunststofstrips met venijnige spikes die op een schutting worden gemonteerd. Een simpele maar doeltreffende maatregel die heel betaalbaar is. Hetzelfde geldt voor anti-klimbeugels voor regenpijpen en anti-inbraakstrips voor deuren, ook wel secu-strips genoemd. De deur is daarmee niet meer te openen met een breekijzer.

Wat deuren en ramen betreft, raadt Slagers veiligheidsbeslag aan. "Blind gemonteerd, dus geen schroeven aan de buitenkant. Klinkt simpel en dat is het ook, maar niet iedereen beschikt erover. Ook een goede beveiligingsmaatregel is een kerntrekbeveiliging voor cilindersloten. Zelf merk je er niets van – het slot werkt als altijd – maar een inbreker kan de cilinder niet meer losbreken."

En dan zijn er natuurlijk nog de dievenklauwen. "Dat is een pin in het scharnier waardoor de deur of het kozijn niet opgetild kan worden. Ook weer een voorbeeld van een oplossing die prima zelf gemonteerd kan worden."


Bauhaus Twente beschikt natuurlijk ook over beveiligingssystemen met camera's. Is dat een te prijzige investering? Dan zijn er de dummycamera's. Lijken precies op echte camera's. "Een hulpoplossing, maar het zorgt wel voor een afschrikeffect."

Vergeet ook de buitenverlichting niet. "Een mooi voorbeeld is de verlichting met bewegingssensor. Inbrekers willen absoluut niet in de schijnwerpers staan." Ze moeten wel op een logische plek geïnstalleerd worden; een inbreker bijlichten in een dode hoek is niet de bedoeling.

Er zijn veel manieren om ongewenste lieden buiten de deur te houden, maar sommige mensen zetten hun televisie op een timer. Dan is het net of er iemand thuis is. Slagers: "Dat zou ik met het oog op brandgevaar nooit adviseren. Kies dan voor verlichting op timers; een stuk veiliger en net zo doeltreffend."

Domotica is ook een belangrijk onderdeel van veilig wonen. Met het Klik Aan Klik Uit-systeem kan bijvoorbeeld alles in huis worden geregeld. Laat de lampen aangaan bij schemering of beweging, bedien rolluiken met een afstandsbediening en voeg het Internet Control Station aan het systeem toe. Dan kunnen alle apparaten en de verlichting worden bediend met tablet of smartphone. Zelfs vanaf een vakantieadres.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden