Logo thuisintwente.nl


Ruud Smulders, Silvester Zwaneveld en Emiel de Jong nemen het publiek in Oldenzaal en Almelo mee tot buiten de dampkring in waarschijnlijk de allereerste science fictionvoorstelling in de Nederlandse theaters.
Ruud Smulders, Silvester Zwaneveld en Emiel de Jong nemen het publiek in Oldenzaal en Almelo mee tot buiten de dampkring in waarschijnlijk de allereerste science fictionvoorstelling in de Nederlandse theaters. (Foto: Bram Jonker)

Houston, we have a problem: Theaterspektakel met sterallures

OLDENZAAL/ALMELO - Het is een gevleugelde uitspraak geworden ter aankondiging aan de buitenwereld dat er iets mis is gegaan of mis gaat: 'Houston, we have a problem'. Iedereen herkent het, ziet de link met de ruimtevaart en daarom is het zo'n goede titel van waarschijnlijk de allereerste science fictionvoorstelling in de Nederlandse theaters.

Op vrijdag 8 december landt de voorstelling in Stadstheater De Bond in Oldenzaal en op zaterdag 9 december in Theater Hof 88 in Almelo.

Het idee voor de voorstelling komt uit de hoge hoed van Silvester Zwaneveld en lijkt alles te maken te hebben met een (naderende) midlifecrisis. Andere mannen rijden de Route 66 op de motor om definitief afscheid te nemen van hun jeugdigheid, maar hij wilde nog een keer iets met science fiction doen. "Twee jaar geleden op mijn verjaardag bedacht ik me hoeveel tijd ik nog zou hebben om shows te maken als ik een gemiddelde leeftijd behaal. Ik besloot meteen te starten met alles dat ik nog graag wilde oppakken. Dit is één van de resultaten van die beslissing", vertelt de initiator die in de 'credits' ook staat vermeld als regisseur, producent en acteur. "Maar, we maken dit met z'n drietjes, dus er zijn ook drie mensen die input leveren. Als iemand een idee heeft, voegt de ander daar een toffe laag aan toe. Je moet mee met de ideeënstroom en aan het eind van het pad ligt altijd iets moois."

In het theater kan veel, maar science fiction, daar heeft tot op heden niemand z'n vingers aan gebrand. Daar is een duidelijke reden voor, zo is Zwaneveld gebleken. "Ik begrijp nu met welke uitdagingen wij te maken krijgen. In de ruimte is alles gewichtloos. Krijg dat hier op aarde maar eens voor elkaar. Daarnaast zijn onze ambities huizenhoog en ons budget beperkt. De ervaring leert mij echter dat je dan juist extra creatief wordt."

'Houston we have a problem' wordt omschreven als een hilarisch visueel spektakel met sterallures. Silvester Zwaneveld, Emiel de Jong en Ruud Smulders nemen het publiek mee op een reis tot ver buiten de dampkring. Wanneer in de nabije toekomst een ruimteschip met een bloeddorstige alien aan boord op onze nietsvermoedende aarde afstevent, lijkt alles verloren te gaan. Maar dan ontpopt het cabarettrio zich tot de redders van de mensheid. Volgens Zwaneveld is de show het beste te vergelijken met een actiefilm. "Daar zit ook amper tekst in en toch kun je alles volgen. We hebben een mooi verhaal bedacht en dat in de ruimte geplaatst. Dat daagt ons uit. Hoe laat je zien dat je opstijgt? Hoe laat je zien dat je gewichtloos bent? Hoe laat je zien dat de zwaartekracht nu aan het plafond zit? Op die manier krijgt elke scene een unieke lading." Het publiek vraagt zich misschien af of je liefhebber moet zijn van science fiction om de voorstelling op waarde te schatten, maar het creatieve brein is helder in zijn reactie. "Welnee! Je hoeft helemaal geen liefhebber van wat dan ook te zijn. Iedereen is welkom en iedereen krijgt iets dat past bij zijn of haar smaak."

reageer als eerste
Meer berichten