Logo thuisintwente.nl


Alex de Jong kijkt thuis nog even op de laptop. De boeken blijven op school. "Huiswerk hebben we niet. De theorie wordt in de klas behandeld."
Alex de Jong kijkt thuis nog even op de laptop. De boeken blijven op school. "Huiswerk hebben we niet. De theorie wordt in de klas behandeld." (Foto: Stefan Wegdam)

Alex de Jong aan de slag in de techniek

TWENTE - Alex de Jong heeft voor techniek gekozen. De 16-jarige student uit Nijverdal volgt de lessen op REMO in Rijssen. Daarnaast gaat hij als installateur met installatiebedrijf Loohuis op pad. Theorie en praktijk gaan hierbij hand in hand. Voor Alex gloort een mooie toekomst. Het bedrijfsleven zit te springen om jongens als hij.

Niets is voor een bedrijf zo belangrijk als goed opgeleide vakmensen. Aan vakbekwame medewerkers is dringend behoefte. Daaruit is REMO ontstaan en leidt op in een van de beroepen in de elektrotechniek, installatietechniek, mechatronica, of metaal (BBL-niveau 2, 3 of 4). REMO staat voor Regionale Elektro en Metaal Opleidingen. De opleiding werkt samen met ROC van Twente en het bedrijfsleven. Deze vakschool maakt onderdeel uit van TechWise. Deze coöperatie zorgt ervoor dat aankomende studenten, MBO-scholen en technische bedrijven met elkaar in contact komen. De opleidingen willen veel studenten aan zich binden. En dat is logisch. Want het toekomstperspectief is zeer gunstig. Alex heeft die keuze ook gemaakt. Hij voelt zich nu als een vis in het water. "Ik ben anderhalve maand geleden begonnen. Het bevalt me heel goed. Over drie jaar hoop ik klaar te zijn en mijn diploma te halen. En dan ben ik nog maar 19 jaar", zegt hij.

Deze opleiding was overigens niet zijn eerste keus. Alex had zich op Landstede in Raalte inschreven. Daar wilde hij de opleiding ondernemer-retail volgen. Maar van die beslissing kreeg hij al snel spijt. "Eerlijk gezegd wist ik niet zo goed wat ik na mijn VMBO-TL wilde gaan doen. Ik heb mij maar in Raalte ingeschreven." Maar al na enkele weken rezen de twijfels. Alex was iets te impulsief geweest. Zijn vriend Bas van Boxtel uit Hulsen zette hem op het juiste spoor. "Hij was bij REMO begonnen in Rijssen. Dat beviel hem heel goed. Ik heb besloten daar ook eens te gaan kijken. Gelukkig kon ik nog voor 1 oktober overstappen. Ik was net op tijd." Van die beslissing kreeg de Nijverdaller geen spijt. "Op maandag en dinsdag zit ik op school. En op woensdag, donderdag en vrijdag ga ik mee op karwei met Loohuis Installatietechnieken. Ik word dan van huis opgehaald." De enige theoriedag is maandag. Dan komen de boeken van de vakken Nederlands en burgerschap op tafel. "Ook hebben we die dag theorieles installatietechniek met onder meer vakleer, rekenen en tekenen. Op dinsdag is er praktijk op school waarbij de praktische vaardigheden, bijvoorbeeld het installeren van een verwarmingsketel, aan bod komen. En de andere dagen ben ik echt aan het werk voor een bedrijf. Het mooie van installatietechniek is dat je naderhand ziet wat je hebt neergezet", zegt Alex.

reageer als eerste
Meer berichten