Logo thuisintwente.nl


Ridder van Kooten en Annick Boer spelen de hoofdrollen in een familiemusical over Tina. Foto: Andy Doornhein
Ridder van Kooten en Annick Boer spelen de hoofdrollen in een familiemusical over Tina. Foto: Andy Doornhein

Stripheld Tina al vijftig jaar een voorbeeld voor meisjes

Enschede - Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste Tina verscheen - toen nog een blad met alleen maar strips, vertaald naar het Engelse tijdschrift Princess Tina. Het blad ontwikkelde zich in die vijftig jaar tot een hedendaags tijdschrift waar meiden hun dagelijks leven in herkennen. Tijd voor een familiemusical die op zaterdag 11 en zondag 12 november te zien is in het Wilminktheater in Enschede.

Het verhaal: Tina en haar beste vrienden Puck en Fabio mogen elke week een superleuk tijdschrift vullen en de grootste sterren interviewen, dat is natuurlijk een feestje. Totdat Tina's ouders veel te druk zijn en Tina stiekem verliefd wordt op de knappe, maar onbereikbare hunk Bobby. Alsof de drukke ouders en verliefdheid nog niet genoeg is krijgt Tina ook nog te maken met een strenge uitgeefster, een zeurende koerier en raast er een doldwaze tweeling over het podium. Gelukkig komt oma speciaal uit het buitenland om Tina te helpen.

Schrijver Dick van den Heuvel bedacht het concept van Tina de musical naar aanleiding van een interview met het tijdschrift over een andere musicalproductie. ''Een wekelijks tijdschrift dat door tienduizenden jonge meiden wordt gelezen, het is toch geweldig om daar een musical van te maken?'', aldus Van den Heuvel.
Het gaat bij deze musical dan ook niet alleen om de avond zelf, maar om de hele ervaring: Van tevoren vlogs kunnen kijken, nieuwsbrieven lezen, een onvergetelijke voorstelling zien en achteraf nog wekenlang nagenieten. "Als dat gelukt is, is ons doel bereikt", vertelt van den Heuvel.
Niemand minder dan Ridder van Kooten zal de rol van hunk Bobby op zich nemen. Hij zegt: ''Als kind heb ik ook in de musicals The Sounds of Music en Dr. Dolittle gespeeld. Het is heel gaaf om na acht jaar weer in een voorstelling te staan. In mijn herinnering was ik toen trouwens helemaal niet zo professioneel als de kids die nu Tina, Puck en Fabio spelen!"

Annick Boer kruipt in de rol van Tina's oma. "Mijn nichtje had altijd de Tina en ik de Donald Duck, deze wisselde we dan uit; ook ik ben dus echt met Tina opgegroeid. Daarbij heb ik ook nog twee liedjes mogen schrijven voor deze musical. Hoe gaaf is dat?!" Als oma helpt Annick Tina onder meer met haar verliefdheid op hunk Bobby. ''Ikzelf heb maar liefst zeven jaar verkering gehad met de jongen waar ik voor het eerst verliefd op was.''

Door het hele land zijn er audities gehouden voor de rollen van Tina, Puck en Fabio. Uit de duizenden aanmeldingen zijn uiteindelijk achttien kinderen gekozen. Bovendien hebben kinderen die auditie hebben gedaan de kans gekregen om voor aanvang van de voorstelling in de foyer deel te nemen aan een mini musical of om een heel nummer mee te zingen en te dansen tijdens de voorstelling.

reageer als eerste
Meer berichten