Logo thuisintwente.nl


Sandra Timmerman is weer helemaal terug als zangeres. De Oldenzaalse: ''Het levenslied voelt voor mij heel vertrouwd aan.'' Foto: Han ter Beek
Sandra Timmerman is weer helemaal terug als zangeres. De Oldenzaalse: ''Het levenslied voelt voor mij heel vertrouwd aan.'' Foto: Han ter Beek

Sandra Timmerman weer helemaal terug als zangeres

Oldenzaal - Sandra Timmerman is weer helemaal terug aan het front. Met haar nieuwe single blikt ze terug op haar onstuimige verleden, maar luidt ze ook een nieuw hoofdstuk in haar leven in. ''Iedereen kent die rare verhalen, maar ik heb ook hele mooie herinneringen aan mijn jeugd."

Het was een tijdje stil rond haar. Al is Sandra - opgegroeid in Usselo, maar tegenwoordig woonachtig in Oldenzaal - iemand die nooit kan stilzitten. Ze benadrukt dan ook dat ze de afgelopen jaren wel degelijk van alles heeft gedaan. Waarbij ze dankbaar gebruik maakte van de vele talenten die Moeder Natuur haar schonk.
''Nadat ik in 2007 een concours voor Franse chansons won, ben ik het theater ingedoken. Zo heb ik in een zelf geproduceerde voorstelling een hommage gebracht aan Hildegard Knef, een Duitse actrice, schrijfster en zangeres, die nogal eens werd vergeleken met die andere Duitse diva Marlène Dietrich. Het leverde hele mooie recensies op."

Later heeft ze nog een van de twee hoofdrollen gespeeld in het stuk Yva, over een joodse fotografe uit Berlijn. ''Waarbij we het op een gegeven moment voor elkaar kregen om die voorstelling te spelen tijdens dodenherdenking. Dat gebeurde in theater De Bond in mijn woonplaats Oldenzaal. Wat het vooral zo bijzonder maakte, was dat er een hele groep Duitsers bij aanwezig was. En het mag dan intussen ruim zeventig jaar geleden zijn: dit onderwerp is tot op de dag van vandaag in Duitsland heel erg beladen."

In het theater kreeg haar carrière een nieuwe dimensie. ''De schouwburg was niet alleen een hele goede leerschool, maar ik heb daar bovendien ontdekt wat ik eigenlijk het liefst doe: optreden voor kleine gezelschappen. Dat je zo ongeveer een-op-een bent met je publiek. Heel intiem. Waarbij je je als artiest heel kwetsbaar opstelt. Maar tegelijk is het ook heel universeel. Omdat je verhalen vertelt, waar een ieder zich in kan herkennen." Iets wat ze nu ook doet met haar onlangs gelanceerde single Mijn Huis. ''Nadat mijn single Ik moet je laten gaan vorig jaar goed werd ontvangen, wilde ik graag verder gaan in het Nederlandstalige genre. Het levenslied voelt voor mij heel vertrouwd aan. Dat ligt dicht bij mij. Maar ik wilde er dan wel mijn eigen draai aan geven. Voor mij geen polonaise-muziek. Hoewel ik dat natuurlijk ook wel kan. Dat heb ik in vorige bandjes volop gedaan. Maar ik wil vooral dat het inhoud heeft. Al mag het - zoals met Mijn Huis - best wel feel good zijn."

Ze beseft dat dat in haar geval wellicht wat vreemd overkomt omdat de verhalen algemeen bekend zijn dat het er vroeger in Huize Timmerman weleens turbulent aan toe kon gaan. ''Het nummer is feitelijk heel universeel. Want ieder huisje heeft z'n kruisje. Maar ik heb in mijn kindertijd wel degelijk ook hele fijne momenten beleefd. Veel meegemaakt en ook veel liefde gehad."

Sandra is nu begonnen aan een nieuwe episode in haar carrière als zangeres. ''Tijdens de opnamen van dit nummer merkte ik al hoezeer het levenslied mij ligt. De tekst voelde goed en het ging haast als vanzelf. Dit genre staat heel dicht bij mij. Mijn volgende nummer zal misschien wat meer uptempo zijn, maar in dit geval was het mijn ouderlijk huis dat me inspireerde tot dit liedje. Ik heb een goed geheugen en hele sterke herinneringen aan die tijd. Dan moet je niet meer wachten met het opnemen ervan. Want zoals ze zeggen: 'later is nu'. ''Het nummer is heel sterk melancholisch geworden omdat ik zelf zo ook in elkaar steek.''

reageer als eerste
Meer berichten