Logo thuisintwente.nl


Een detail van een het werk 'bosgrond met slang en hagedis' uit ongeveer 1675. Het werk is gemaakt door tto Marseus van Schrieck. Foto: Staatliches Museum Schwerin
Een detail van een het werk 'bosgrond met slang en hagedis' uit ongeveer 1675. Het werk is gemaakt door tto Marseus van Schrieck. Foto: Staatliches Museum Schwerin

Speuren als Otto Marseus van Schrieck

Enschede - In het Rijksmuseum Twenthe in Enschede is sinds een paar dagen een heel bijzondere tentoonstelling te zien: Otto Marseus van Schrieck en de ontdekking van de Bybel der Natuure.

Van Schrieck is een schilder uit onze Gouden Eeuw met een wel heel bijzonder oeuvre. Hij schilderde bosstillevens, 'sottobosco's', vol met alle planten en dieren die leven tussen de rottende bladeren in de duistere plekken in het bos. De padden, slangen, spinnen, torren en nachtvlinders waren dieren die in de zeventiende eeuw niet voor vol werden aangezien. Men dacht nog dat ze ontstonden uit rottend afval, spontaan. Eigenlijk had niemand ze nog bestudeerd, het waren echt God's minst geachte schepselen.

In de zeventiende eeuw begon men echter ook interesse te krijgen voor deze kriebelende en glibberige beesten. Van Schrieck was een van de eersten die ontdekte dat vliegen toch echt eitjes leggen en niet zomaar ontstonden. Een echte schilder/wetenschapper dus. In zijn atelier had hij slangen die hij, had getraind om stil te liggen in de positie waarin hij ze schilderde. Of dat echt waar is weten we niet maar hij had zeker levende slangen tot zijn beschikking. Wat wel zeker is, is dat hij echte vlindervleugels in zijn schilderij verwerkte om de natuur zo perfect mogelijk weer te geven.

Toch zijn de schilderijen geen echte kopie van de natuur; het zijn composities die Otto Marseus van Schrieck heel bewust heeft gemaakt. Veel van de insecten komen nooit samen voor en sommige planten staan niet in een donker bos. De paddenstoelen in het schilderij uit 1662, stilleven met insecten, amfibieën en reptiel uit Braunschweig, zijn bijvoorbeeld afgebeeld in alle stadia van hun bestaan. Ook zijn er schilderijen met daarop dieren die afkomstig zijn uit zowel de Noordelijke Nederlanden als uit landen rondom de Middellandse Zee. In het magazine 'Schepselen' kan je meer lezen over de bijzondere composities die de schilder maakte in zijn schilderijen.

De bijnaam van Van Schrieck was 'de snuffelaer' omdat hij altijd rondsnuffelde in de natuur. Speciaal voor de tentoonstelling is er nu een speurtocht gemaakt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Je kan nu zelf rondsnuffelen langs de schilderijen van Van Schrieck en speuren naar al die bijzondere planten en beesten. Kan jij ontdekken waar de echte vlindervleugels zitten? Hoeveel verschillende vlinders kan je tellen in één schilderij? De speurtocht (te verkrijgen vanaf 11 november aan de balie van het museum) is gratis, net als de toegang voor iedereen tot en met 17 jaar.

Meer weten over Rijksmuseum Twenthe? Aanmelden op de nieuwsbrief kan via www.rijksmuseumtwenthe.nl.

reageer als eerste
Meer berichten