Logo thuisintwente.nl


Een werk van Kinke Kooi: Yielding to yielding.
Een werk van Kinke Kooi: Yielding to yielding.

Metamorfose Rijksmuseum Twenthe

ENSCHEDE - Het zijn spannende tijden in Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Achter de schermen, vrijwel onzichtbaar voor de bezoekers, verandert er wederom van alles. Liefst twee nieuwe tentoonstellingen worden er nu opgebouwd: Otto Marseus van Schrieck én de Aard der Dingen. Van tentoonstellingen met allemaal installaties en schilderijen van Wolvecamp en De Weerd gaan we nu naar prachtige zeventiende-eeuwse stillevens en heel veel hedendaagse werken.

Eerst worden de zalen helemaal ontruimd. Kunstwerken gaan weer op transport naar de buikleengevers of worden netjes opgeborgen in ons depot en de gaten in de muren van de schilderijhaken en installaties worden gedicht. Dan wordt er weer geschilderd en krijgen sommige muren een nieuwe kleur. Museummuren hebben het altijd zwaar te verduren. Overal worden gaten geboord en werken opgehangen, om een paar maanden later weer opgevuld, overschilderd en opnieuw doorboord te worden. En dat bij sommige muren al sinds 1930! Gelukkig kunnen we soms werken aan draden hangen.

De komende tentoonstellingen krijgen een kleurenpalet met veel herfsttinten passend bij de kriebelende bosstillevens van Van Schrieck vol spinnen, padden, slangen, distels en paddenstoelen. Ook de tekeningen in De Aard der Dingen vragen om een echt aards, organisch karakter. Er worden zelfs twee zalen voorzien van een tapijt.

Bij de entree van Van Schrieck nog 'gewoon' beige, maar er komt ook een hoogpolig roze tapijt bij de toch wel zinnelijke werken van Kinke Kooi, een van de tekenaars in De Aard der Dingen. Ook voor de schijfster van deze artikelen is het altijd een ontzettend spannende tijd. Je weet wel welke werken er komen te hangen, maar een echte tentoonstelling is zoveel meer dan een aantal schilderijen aan de muur. Het moet de juiste atmosfeer hebben, de belettering moet kloppen, de belichting. Alles moet elkaar versterken en geen afbreuk doen aan de individuele kunstwerken. Pas als alle onderdelen bij elkaar komen krijg je echt te zien hoe de tentoonstelling wordt.

De kisten met de werken voor Van Schrieck zijn al binnen als u dit leest. Ze zijn nog gesloten, eerst moeten ze acclimatiseren. Als ze eind deze week eindelijk geopend mogen worden komt de tentoonstelling tot leven.

Zondag 5 november openen we beide tentoonstellingen met een feest, een echte herfstsalon. Het hele programma is al te vinden op onze website. Nog even wachten maar dan is er weer zoveel moois te zien in Rijksmuseum Twenthe.

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief via www.rijksmuseumtwenthe.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden