Logo thuisintwente.nl


Een heel bijzondere toevoeging voor de collectie van het Rijksmuseum in de muurtekening van Arno Kramer.
Een heel bijzondere toevoeging voor de collectie van het Rijksmuseum in de muurtekening van Arno Kramer.

Arno Kramer: Kunst in uitvoering in Rijksmuseum Twenthe

ENSCHEDE - In de galerij van Rijksmuseum Twenthe in Enschede, net naast de Gobelinzaal, vindt een metamorfose plaats. Beeldend kunstenaar Arno Kramer maakt er deze dagen een prachtige muurtekening. Een heel bijzondere toevoeging voor de collectie van het museum.

Arno Kramer (geboren in 1945) is een veelzijdig kunstenaar, curator en dichter. Van 1986 tot 2006 is hij docent geweest aan de AKI in Enschede, hij is initiator van het Drawing Centre Diepenheim, hij publiceert over kunst en schrijft poëzie maar vooral is hij een begenadigd tekenaar. Zijn werk werd tentoongesteld in Nederland, Ierland, Engeland, de Verenigde Staten, Zweden en Duitsland.

Vanaf 5 november is de tentoonstelling De Aard der Dingen te zien in Rijksmuseum Twenthe met werk van negen hedendaagse tekenaars waaronder natuurlijk ook Arno Kramer. Alle tekenaars van deze groepstentoonstelling zoeken hun motieven in de natuur. Soms abstract, soms figuratief maar telkens organisch. Bij Arno Kramer is het altijd een combinatie van figuratieve en abstractere elementen zoals nu ook duidelijk naar voren komt in de muurtekening in het museum. Sinds 2010 spelen herten, zwanen en hazen een belangrijke rol in zijn werk.

De voortgang van de schitterende creatie op de museummuur is ook te volgen op de Facebookpagina van Rijksmuseum Twenthe. De eerste dagen is Arno Kramer zelfs live te zien geweest door middel van een livestream. Een maagdelijk witte muur veranderde langzaam in een kunstwerk. Houtskool was één van zijn belangrijkste middelen. Terwijl de muur veranderde in kunst veranderde kunstenaar en vloer langzaam in een wolk van zwarte kool. Het kunstwerk is maar liefst 10 meter lang, één van de grootste tekeningen ooit door Kramer gemaakt. Zo groot dat er extra hulp werd ingeroepen van zijn vrouw Rieneke. Zelf ook kunstenares bood zij afgelopen zaterdag een helpende hand.

Vanaf begin oktober is het werk af. De grote muurtekening is dan beschermd met een speciale fixatie zodat we nog heel lang kunnen blijven genieten van dit prachtige werk van Arno Kramer. Een werk dat eigenlijk een soort gedicht is geworden met een intieme gevoeligheid en melancholie maar ook met een luchtigheid welke zo kenmerkend is voor Kramers werk. Samen met de tekeningen van Emmy Bergsma, Aline Eras, Hanneke Francken, Kinke Kooi, Hans de Wit en Sigrid van Woudenberg vormt het over een maand een hoogtepunt in de tentoonstelling De Aard der Dingen. Van 5 november tot en met 25 maart 2018 in het museum te zien.

Alles weten? Zie dan www.rijksmuseumtwenthe.nl
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden