Logo thuisintwente.nl


Een beginscène uit Het Verzet Kraakt. Een verhaal over gewone jongens, gewone mensen, in een bijzondere tijd. Een verhaal over moed, noaberschap en keuzes. Foto: Willem van Walderveen
Een beginscène uit Het Verzet Kraakt. Een verhaal over gewone jongens, gewone mensen, in een bijzondere tijd. Een verhaal over moed, noaberschap en keuzes. Foto: Willem van Walderveen (Foto: Willem van Walderveen)

Groot applaus voor Het Verzet Kraakt

ALMELO – Wat is het dat de bezoekers na de ingetogen en tegelijkertijd heftige afloop van de verwoording en verbeelding van dit stuk geschiedenis op doet staan van hun zitplaatsen voor een minutenlang applaus? Het Verzet Kraakt: een voorstelling die je raakt.

De voorstelling begint al op het stationsrangeerterrein in Almelo. Twee arbeiders sjouwen met een zware balk op hun schouders door de ruim duizend bezoekers die zich daar hebben verzameld.

Reizigers mengen zich met hun bagage onder het publiek: gedesoriënteerd, want hun trein rijdt niet, de spoorwegen staken. Een krantenverkoper biedt voor vijftig cent het laatste nieuws aan: Het Verzet Kraakt!

Over de brug loopt men in kleine groepjes naar het Indiëterrein. De sfeer is ontspannen en verwachtingsvol. Het weer werkt mee, de beveiligers en vrijwilligers tonen zich gastvrij en de muziek speelt. De grote fabriekshal is omgetoverd tot een gigantische eetzaal met in het midden een open keuken. Gedekte tafels voor tien personen. Brood, water en wijn staan klaar voor gebruik. De maaltijd is een belevenis op zich: je schuift met onbekenden aan tafel, vervolgens wordt er een pan op tafel gezet en moet er opgeschept worden. Drie gangen: drie keer delen. Een praatje, een gesprek komt dan vanzelf.

Het is nog licht als de tribunes vol lopen. Het publiek wordt meegesleept in een maalstroom van gebeurtenissen en gevoelens. Acteurs als Bert Geurkink (Herman Höften), Wolter Weulink (Derk Smoes) en Ellen Kremers (Christina Smoes) die de onverzettelijkheid, de twijfels, de eenzaamheid, de vragen zodanig vertolken dat het de bezoeker raakt. De Twentse humor, de combinatie van nuchterheid en idealisme, het verhaal op zich. Het lied van verzetstrijder Smoes en dat van de Duitse commandant Gerbig, van Christina Smoes en Diny Edens, die verkering heeft met Herman Höften. De geslaagde overval en het stomme toeval. En dat allemaal terwijl een vlucht vogels kwetterend overvliegt en het buiten langzaamaan donkerder wordt. Met een indrukwekkende slotscène waarin Chistina fragmenten voorleest uit de laatste brief van haar man. En zegt: 'Kom Herman, vie mut vedan'.
Het verhaal is verteld. En hoe. Het staande applaus is er voor al die acteurs en muzikanten die dit verhaal tot leven brengen, de dillemma's mee laten voelen en ergens ook voor deze verzetsmensen die in een zware tijd deden wat gedaan moest worden.

Inmiddels zijn er 22.500 kaarten verkocht. Er is een extra voorstelling gepland op zondag 17 september.

reageer als eerste
Meer berichten